Juul Labs ще плати 438,5 млн. щатски долара, за да сложи край на разследването на рекламата й сред непълнолетни купувачи. Това е една от водещите фирми за електронни цигари в САЩ. Споразумението с повече от 30 щата също така ограничава маркетинга на Juul, например забранява заснемането на хора под 35-годишна възраст в рекламите й.

Фирмата се бори и срещу забраната на продуктите й в САЩ. През юни Американската администрация по храните и лекарствата заяви, че ще спре продажбите на продуктите на Juul поради недостатъчно данни за въздействието им върху здравето. Мярката е замразена, докато компанията обжалва решението. Тя продължава да се сблъсква със съдебни спорове в някои други щати, както и с частни съдебни дела, заведени от отделни семейства.

Juul заяви, че условията на споразумението от вторник са в съответствие с маркетинговите й практики след "рестартирането на цялата компания" през есента на 2019 г. и че тя е "фокусирана върху бъдещето".

"Вярваме, че след като FDA направи пълен преглед на всички представени научни данни и доказателства, както се изисква от закона и без политическа намеса, трябва да получим разрешение за пускане на пазара", се казва в изявлението на фирмата.

Juul беше широко обвинявана за експлозивния ръст на използването на електронни цигари от тийнейджъри. Според федерално проучване през 2019 г. повече от една четвърт от учениците в гимназията са използвали електронни цигари, въпреки че оттогава този дял е намалял.

Разследването на маркетинга на компанията установи, че тя "безмилостно е рекламирала продуктите си сред непълнолетни младежи", въпреки че подобни покупки са незаконни в САЩ, заяви главният прокурор на Кънектикът Уилям Тонг, който обяви споразумението във вторник.

По думите му компанията също така е използвала практики за проверка на възрастта, за които е знаела, че са неефективни, и не е оповестила ясно, че капсулите й съдържат никотин, който предизвиква пристрастяване.

Според него "цинично пресметнатите рекламни кампании на Juul създадоха ново поколение никотинови наркомани".