„Все още се опитваме да спасим животи или да подържаме такива“. Това казаха от Федералната агенция за управление на извънредните ситуации (FEMA), след като торнадо премина през Мисисипи и Алабама през нощта в петък и до момента взе 23 жертви.

Спасителните служби обаче очакват бройката да е много по-голяма.

Според ръководителят на FEMA Дийн Крисуел, агенцията прави всичко възможно, за да подсигури необходимото на оцелелите. Вече се правят и дългосрочни планове за възстановяване на щетите.

FEMA работи с местните служби в Мисисипи и Алабама, за да разбере „от какво точно се нуждаят и къде има липса на някакви ресурси“.

„Ние ще можем да подпомогнем някои от тези нужди и да осигурим необходимото“,

каза Крисуел.

„Партнираме си много тясно с щата и нашите партньори от Американския червен кръст. Вече се строят приюти, защото знаем, че толкова много хора очевидно са останали без дом и имат нужда от подслон.

Моля, всеки който може, да подслони тези хора на безопасно място, да го направи.

Ние също правим всичко възможно, за да подсигурим такива временни приюти“, казаха от FEMA.

Губернаторът на Мисисипи Тейт Рийвс вече обяви бедствено положение, а Крисуел каза, че администрацията ще работи за ускоряване на процеса на обявяване на бедствено положение на федерално ниво, което ще даде достъп на агенцията до повече ресурси и повече инструменти за помощ.