Гигантът в областта на социалните мрежи Meta ще прекрати използването на раздела Facebook News на най-големите си европейски пазари - Великобритания, Франция и Германия.

Потребителите на най-голямата платформа за социални мрежи в света все още ще могат да четат и споделят новини в своите канали, заяви компанията в публикация в блога си. Но Meta вече няма да поддържа раздела с новини и няма да сключва повече сделки с издатели за предоставяне на съдържание в тези страни, които представляват повече от 130 милиона потребители.

Титанът от Силициевата долина води няколко тежки съдебни битки по целия свят със законодатели и медийни организации, които обвиняват него и други фирми, че печелят от тяхното съдържание, но не дават нищо обратно. Meta забрани на потребителите в Канада да виждат или споделят връзки към новинарски материали, след като правителството прие закон, принуждаващ платформата да компенсира доставчиците.

В публикацията в блога си Meta подчертава, че по-широката й стратегия за Facebook е да се откаже от новинарското съдържание.

"Знаем, че хората не идват във Facebook за новини и политическо съдържание - те идват, за да се свързват с хора и да откриват нови възможности, страсти и интереси", пише фирмата, "Новините съставляват по-малко от три процента от това, което хората по света виждат в своята лента във Facebook, така че откриването на новини е малка част от преживяването във Facebook за огромното мнозинство от хората."