Предложението на "Продължаваме промяната- Демократична България" за меморандум, който на практика изключва ДПС от управленската формула, предизвика остра реакция от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и от санкционирания по глобалния закон "Магнитски" шеф на депутатите от ДПС Делян Пеевски. В четвъртък подкрепящите правителството партии си размениха остри реплики и обвинения и изглежда са далеч от разбирателство по документа. 

Документът ясно дефинира, че управлението се състои от две формации: ГЕРБ и "Продължаваме промяната – Демократична България", които си поделят политическата отговорност за кадровите назначения в регулатори и спецслужбите, извършвани от парламента. ДПС е изключено от формулата, от която се подразбира, че ако ГЕРБ иска да вкара хора на ДПС през парадния вход на властта, те трябва да са от квота на ГЕРБ.

Борисов и Пеевски отхвърлиха предложението за преговори по меморандума, който освен всичко друго, включва процедури за провеждане на реформи и прозрачност на назначенията. Борисов и Пеевски обвиниха ПП-ДБ, че търсят политическа подялба на властта.

Премиерът Николай Денков призова подкрепящите управлението партии да седнат на масата за преговори. "Нормално е, когато се инициира политическо обсъждане по важни въпроси, то да започне с челен сблъсък на идеи, с много емоции и усещане за безизходица. Но също така е нормално след първия сблъсък страните да седнат на масата на преговорите и да намерят тези общи механизми и решения, които да постигнат набелязаните общи цели", каза той.

От ПП-ДБ подчертават, че идеята на предложения от тях документ е той да послужи за основа на разговори между тях и ГЕРБ за това по какви механизми ще работи управлението. "Да отворим този меморандум или от ГЕРБ да предложат друг текст", призова в четвъртък пред журналисти съпредседателят на ПП Кирил Петков. Засега обаче изглежда от партията на Бойко Борисов не са готови за подобни разговори. 

Според ПП-ДБ е нужна промяна на институциите и това трябва да стане по ясен и публичен начин. "Искаме оттук нататък да се минава през процедура и всички политици заедно да се откажем от политическото начало в регулаторите. Искаме ли да слушаме за следващите Мартин "Нотариуса" или Пепи Еврото? Не искаме. Тогава да направим реална реформа в правосъдната система, която означава всички ние да се откажем от контрол във Висшия съдебен съвет", добави Петков. 

"Ако на някого не му е ясно къде е проблемът, Пеевски го направи ясен - ДПС искат да бъдат скрит партньор на ГЕРБ при разпределението и не искат да има ясни правила и регламент с ясна политическа отговорност между двете политически формации, които носят отговорност за управлението - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Каква е "попската работа"?

По-рано Борисов обяви, че се е запознал с меморандума и документът му звучал "точно ми е като попската работа - един поп казал - няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря". Добави, че ПП-ДБ предлага непартийни назначения в регулаторите, а досега формацията е предлагала партийни кадри за различни постове. И започна да изрежда:

"Изпратиха Станислав Тодоров за председател на най-големия регулатор КЕВР - депутат от формацията, ярка политическа фигура. Изпратиха Петър Петров, основен участник в предизборната кампания, депутат от ПП, за зам.-председател на ДАНС, като около месец с Кирил Петков водихме разговори, за да ме убеди, че той трябва да стане ръководител на агенцията", каза той и продължи изреждането с Андрей Гюров, който стана подуправител на БНБ.

Борисов попита и по кой прозрачен принцип по-рано тази седмица е бил назначен шефа на АДФИ и директора на митниците: "Кои неправителствени организации се произнесоха".

Според лидера на ГЕРБ от ПП-ДБ чрез своите говорители "пръскали" в общественото съзнание, че са "някакви борци за чистота", а действията им показвали точно обратното.

Иначе днес бил разочарован от ПП-ДБ, защото не подкрепили в дневния ред да влезе точка, свързана със строежа на АЕЦ "Козлодуй" и са гласували "против", което не било добър знак.

Пеевски: Маските паднаха, всичко свърши

Пеевски пък остро нападна Христо Иванов, като поводът беше предложеният от ПП-ДБ меморандум.

Пеевски твърди, че лично отказал на Иванов ''делкане'' относно това ''как ще се избере Висшият прокурорски съвет". По думите му Иванов искал "ортакът му" Андрей Янкулов да стане главен прокурор, а Сава Петров заместник главен прокурор.

Санкционираният по глобалния закон "Магнитски" депутат беше видимо ядосан от предложението на ПП-ДБ политическата отговорност за регулаторите да се дели само между тях и ГЕРБ. 

"Кое е лошото на ДПС? Девет месеца Христо Иванов пи мазно турско кафе в моя кабинет и седеше в скута ми, докато се случи Конституцията. И всичките ми идваха час през час, докато направим промените, които са важни за България. Сега ще ми казва днес в интервю за "Дневник", че отново ще извади темата ДПС. Коя, бе, Христо, приятелю мой? Темата е, че ДПС е най-национално отговорната партия и крепи това правителство девет месеца. Ако нас ни нямаше, нямаше да го има и правителството. Маските трябва да паднат, Христо. Всичко свърши. Вие сте ми ясни".

Христо Иванов: Пеевски се самовзриви

Христо Иванов отхвърли обвиненията на Пеевски, че иска да направи юридическия експерт на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов главен прокурор.

"Г-н Янкулов не ми е роднина. Изобщо не съм коментирал такива теми. Това ще бъде решение на бъдещия Висш прокурорски съвет. Но ако бъдещият висш прокурорски съвет избере някой с профила на г-н Янкулов, мисля, че ще е много добре за България. Ако беше избран такъв, нямаше да има "Осемте джуджета", а разследвания. С това Пеевски ни прави услуга", коментира Христо Иванов.

Съпредседателят на ПП-ДБ призова да се успокоят страстите и да продължат преговорите, като уточни, че те ще се провеждат само с ГЕРБ.

Христо Иванов каза, че с изказването си Пеевски е заличил целия имиджов капитал на ДПС, натрупан във вътрешен и международен план с подкрепата им за промените в Конституцията. Според него Пеевски и разкрил каква е целта на партията му - да участва с ГЕРБ при разпределянето на регулаторите.

"Изведнъж г-н Пеевски се самовзривява с поредната фоейверка от безвкусни пошлости. И ако не му е ясно къде е проблемът, той го направи съвършено ясно. Проблемът е, че ДПС искат да бъдат скрит партньор на ГЕРБ в това разпределение и че не искат да има ясни правила и регламент с ясна политическа отговорност между двете формации, които носят отговорност за управлението", коментира Иванов в кулоарите на НС.

ДПС имат обективен интерес да се опитат да си променят позиционирането в България и зад граница, смята Иванов, но "Пеевски е на път да изгори целия тоя капитал с поредното си изхвърляне".

"Цялото усилие на ДПС да изглежда като потенциален партньор, го изгаря за минути, именно затова призовавам към хладнокръвие. А когато той участва не е делкане?", констатира той по адрес на Пеевски.

"Никога не сме ги използвали, нито те нас, както през цялото време се интригантства. Свършили сме работа. Искаме да преговаряме с ГЕРБ-СДС. Ние затова изложихме своята преговорна позиция пред медиите, очакваме разговора, малко да минат емоциите", каза Иванов.

"Продължаваме да вярваме, че пътят е към преговори, а не избори и изборна кампания", допълни той.

Христо Иванов се надява страстите да се успокоят и разговорите да продължат спокойно и отговорно.

"Няма да коментирам твърденията на г-н Пеевски и да влизам в разкази за някакви срещи. Когато се вадят компромати и сам себе си превръщат в компромат, това е по-древна от нашата професия и аз не я упражнявам", каза той по повод думите на Пеевски за мазните турски кафета и "делкането".

"Темата е за регулаторите. Да, темата е как ще бъде избран следващият главен прокурор, темата е как ще бъде избран, за да не бъде като Гешев и Цацаров, избрани по времето на доминацията на ГЕРБ и ДПС. Ако по мое време бяха избрани такива, аз бих си мълчал, особено на фона на Нотариуса", заяви лидерът на "Демократична България".

Относно "делкането" на постовете в държавата Христо Иванов цитира бившата депутатка Десислава Атанасова, сега конституционен съдия, - че две трети от регулаторите са за ГЕРБ и ДПС.

"Тогава беше готов г-н Пеевски да участва при тази оферта. Хайде да седнем да разговаряме", призова Христо Иванов.

По повод изявлението на вицепремиера Мария Габриел за отказа ѝ да подпише предложения меморандум, той коментира, "че не заслужава г-жа Габриел да бъде изтиквана напред", защото е ясно, че разговорът е с Бойко Борисов.