В София се организира протест срещу решението на съда мъжът, прегазил пиян 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на столицата, да бъде пуснат от ареста. Решението - мярката му за неотклонение да бъде заменена с "домашен арест" е на Софийския градски съд и стана ясна вчера, съобщава БНТ.

Разследването на тежката катастрофа вече е приключило. Предстои прокуратурата да ги предяви и на обвиняемия - 37-годишния Петър Тодоров.  Родителите на убития Филип Арсов - Красимир Арсов и Николина Петкова, са в недоумение от мярката. 

"Целта на това задържане под стража не е наказание, а да не се скрие. Българската съдебна система работи в полза на престъпниците. Всички ПТП имат повтаряемост. Алкохол, наркотици, висока скорост. Още на погребението на сина ми дойде един човек и каза, че бащата на обвиняемия вече се е похвалил, че ще плати и ще оправи нещата. Не мислих тогава, че е възможно, но ето че е. Всички виждаме, как работи съдебната система", каза Красимир Арсов.

Когато процедурата приключи, наблюдаващият прокурор следва да внесе обвинителен акт и да предаде Тодоров на съд. Шофьорът е обвинен за причиняване на смърт, след умишлено нарушаване на правилата за движение. При ограничение на скоростта от 30 км./ч., Тодоров се е движел с 88 км/ч и е бил зад волана с 2,2 промила алкохол в кръвта.

Приближавайки кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман", на пешеходната пътека, той не е спрял, блъснал е момчето и го е убил. По време на катастрофата, в колата на Тодоров са се возили жена и нейното дете. Близките на загиналото момче заявиха, че ще блокират кръстовището на ул. Гурко, където се случи трагедията.

"Вие деца нямате ли? Каква ви е гаранцията, че това няма да се случи на вас?", попита майката на Филип, обръщайки се към магистратите, допуснали мярката за неотклонение.