Когато лихвените проценти по ипотечните кредити се повишиха рязко през последните няколко години, някои от моите клиенти, както и много мои близки приятели сложиха „стоп” на плановете си да продължат с процеса по търсенето на покупка на своя бъдещ дом. Може би и вие сте го направили. Дали защото не сте искали да продавате сегашния и да вземете друг с по-висок ипотечен процент, или просто страхът от непознатото, ако това би бил вашият първи имот някога. 

Но това все още ли е правилната стратегия за вас?

На днешния пазар данните показват, че повече собственици на жилища свикват с цените и смятат, че може да е време да се преместят. Както Марк Занди, главен икономист в Moody’s Analytics, обяснява: „Подадените оферти на днешния пазар се повишават осезаемо нагоре, тъй като житейските събития и промените в работата оказват все по-голям натиск върху собственици на жилища да продадат домовете си. Те може също бавно да осъзнават, че ипотечните лихви няма да се върнат никога вече толкова близо до лихвите от 2-3%.


Скорошно проучване на Bank of America хвърля светлина върху някои от нещата, които собствениците на жилища казват, че биха ги накарали да продадат, дори и при нивата, където са в момента (вижте графиката):

Какво би ви мотивирало да се преместите?

След като вече знаете защо други хора биха се преместили, отделете малко време, за да помислите какво би направило едно преместване да си струва за вас. Време ли е да рискувате и да потърсите мечтаната работа, въпреки че това включва преместване в нов дом? Търсите ли квартал, който има повече имоти за предлагане и сплотено чувство за общност? Може би просто се нуждаете от повече пространство, търсите следващото си страхотно приключение или искате къща, която отваря възможности за отдаване под наем, за да подплатите доходите си.

И ето още нещо, което трябва да имате предвид. Все още се очаква лихвите по ипотечните кредити да намаляват през годината. След като това се случи, ще има голям наплив от купувачи, които ще се върнат на пазара. Въпреки че бихте могли да забавите плановете си, докато ставките паднат, само ще имате повече конкуренция с тези купувачи, ако го направите.

И в крайна сметка задайте си въпроса означава ли това, че си струва да се преместите сега, дори и при нивата на цените и лихвите в момента? Отговорът е: зависи, защото всеки от нас има индивидуални нужди и очаквания. Но едно е важно да знаете – че никога не бихте загубили, докато решавате каква да бъде следващата ви стъпка, да се консултирате с местен експерт, който със сигурност ще ви даде идеи и посоки в това как можете да си помогнете с това да направите живота си по-комфортен и още по-спокоен. Нека поговорим, за да обсъдим най-важното за вас и ако е дошло правилното време, и вие да се върнете на пазара.

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827 или ми пишете на имейл: [email protected]. Уебсайт за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com. Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.