сн. „Стандарт нюз“

Владимир Симеонов

Районният инспектор Стефан Филипов и зам.-шефът на БОП в Благоевград Петър Кънев вече са обвиняеми. Те ще отговарят пред закона за престъпление срещу правосъдието - за лично укривателство. Те убеждавали жертви на трафик на хора да не свидетелстват срещу сводника Мартин Филипов-Дебелия, когото в града наричат и Министъра на любовта. Тримата бяха задържани при зрелищна акция на спецполицаи миналата сряда в областния център. Последваха разпити и претърсвания. Има събрани доказателства, че на практика са покровителствали дейността на престъпника. Целта е била Дебелия да остане ненаказан и да няма наказателно преследване срещу него. Законът предвижда за такова престъпление затвор до 5 години.

Районният инспектор Стефан Филипов ще отговаря и за разгласяване на информация, получена по служба. Дни преди 20 април млада жена подала сигнал в 1-вo РУ, че Мартин Филипов й отправя заплахи и я тормози, за да проституира за него. Сводникът веднага е уведомен за това. Той се свързал с жертвата и започнал да я увещава да оттегли жалбата си. Те стигнали с кола до полицейското управление. На паркинга в двора на полицията ги посрещнал полицаят Филипов, който предвидливо носел два бели листа. Със заплашителен тон призовал жената да оттегли жалбата. Дори й написал чернова на молбата, но я накарал да унищожи този лист.

Тя обаче разказала всичко пред друг полицай, който веднага информирал началника на Първо РУ, уведомени били също шефът на Областната дирекция на МВР, както и дирекция „Вътрешна сигурност".

При обиска във вилата на районния инспектор в село Лешко са намерени и иззети стотици преписки, които са трупани през последните 10 години. Тяхното място въобще не било там, а в приемната му в квартал „Запад" или в работното му помещение в полицията. „Тези преписки не са завеждани никъде. Не се е работело по тях. Съмненията ни са, че служителят се е свързвал с ответника, срещу когото има жалба. Най-вероятно е потулвал нещата срещу някакво възнаграждение, друга логика няма", твърдят разследващи. Те втори ден продължават да броят и описват въпросните преписки, които са просто хвърчащи листове, тъй като не са заведени в полицията. В кабинета на Стефан Филипов са открити други любопитни веществени доказателства - над 30 лични карти и 10 шофьорски книжки. „Това също е много озадачаващо. Тези документи не са там по някакви преписки, тъй като в прокуратурата няма данни за тях. Най-вероятно са изгубени или са откраднати. Често крадците задигат чанти, вземат парите, а документите изхвърлят. Защо обаче тези книжа не са в съответния отдел на МВР, а в кабинета на Филипов? Не е тайна, че с подобни документи може да се кандидатства за получаване на кредити", разкриват следователи. Въпросният служител на реда е в системата на МВР от близо 20 години.

Първоначално е бил домакин в районното управление, но после завършва висше образование и става офицер. Районен инспектор е от 2006 година, не е семеен. Бивши и настоящи полицаи признават, че не са много изненадани от действията му. Според някои преди години е имало оперативна разработка срещу него точно за нерегламентирани контакти с криминалния контингент. От прокуратурата уточниха, че през годините няма писмени жалби срещу Стефан Филипов от граждани за негови незаконни действия.

Абсолютно чисто е и досието на зам.-шефа на БОП в Благоевград  Петър Кънев. За него полицаи не могат да повярват, че е част от „чадъра" на Дебелия. Ползва се с репутация и авторитет в службата. „Никой не е очаквал Петър да е замесен в подобна схема. Всички сме учудени. Допускаме, че може „манджата да е пресолена". Съпругата му работи в Банка ДСК, родственик е на бивш полицейски началник. Свестен служител на реда. Може да му са дали задача да се види с въпросното момиче, а сега вече е обвиняем", споделят полицаи. Името на Кънев изскача от ползваните специални разузнавателни средства по време на досъдебното производство. Една от общо четирите жертви, които свидетелстват срещу Мартин Филипов, е имала среща с бопаджията. Дебелия я принуждавал да проституира. Дал й заем от 600 лева при лихва от 150 лв. на месец. Още на втория ден си поискал парите от жената, която ги била дала за лечението на свои роднини. Знаел, че няма как да му ги върне. Обяснил й, че може да го направи, като стане негова проститутка. Петър Кънев влязъл в комуникация с тази жена, за да я накара да оттегли жалбата си. Дори се срещнал с нея в кафене в Благоевград и доста убедително й разказал, че Филипов достатъчно е лежал в затвора, заплашвана е, че ще й осигури адвокат, за да оттегли жалбата срещу него. Двамата полицаи са провеждали и телефонни разговори с двете жертви, за да не се докаже престъпната дейност на Мартин Филипов.

Срещу сводника е повдигнато обвинение за трафик на хора - набиране и транспортиране с цел проституция. Бил е брутален и жесток с жертвите, малтретирал ги като робини, те разказват шокиращи неща. Той използвал тяхната зависимост - една била наркозависима, друга имала болно дете, трета имала болни родители. Отправял закани и към техните близки, даже и към малолетното дете на едната. Жертвите му не са имали възможност за свободно придвижване. Една от тях опитала да избяга, но без успех.

Филипов я пребил и върнал обратно. В два хотела в Благоевград - „Рио" и „Пилевски", са намерени проститутки на сводника. Някои от тях твърдят, че дейността му е прикривана от полицаи. Младите жени не са от ромски произход. Момичетата са споделили пред прокуратурата, че Филипов е плащал по 250 лева месечно на двамата полицаи, за да го покровителстват. Жените са заработвали месечно около 10 000 лева, 50% от които отивали при сводника.

„Събрали сме достатъчно доказателства, затова имаме повдигнати обвинения. Засега двамата полицаи се възползват от правото си да не дават показания. В петък сутринта ще внесем искания за налагане на най-тежката мярка „задържане под стража" спрямо трите лица", съобщи районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки.

„Често казвам, че някои полицаи гледат много филми. Тези двамата явно са гледали „Адвокат на дявола". Много от нашите служители не са това, което трябва да бъдат. Често се налага да се срамувам от такива полицаи. Дано получат наказание и от съда", заяви Павлин Коджахристов, зам.-директор на дирекция „Вътрешна сигурност".