Станислава Станоева

Мария Айолова изобрети нов вид материал, с който спечели награда от Международния панаир за съвременни мебели в Ню Йорк. Шезлонг, направен от специален вид мицелни гъби, чийто автор е Мария, стана хит през тази година на един от най-престижните изложения за съвременен дизайн в света.

Мария е изобретател - тя притежава 18 патента за технология. Архитектката от години живее и работи в Ню Йорк,  където преподава и се занимава с проектиране и урбанизъм. Основен фокус в работата й са теорията, науката и приложението на социалния и екологичния дизайн.

Съосновател и директор е в сектора образование на „Тереформ УАН" - дизайн организация, която се занимава със смарт дизайн в градовете. Компанията разработват иновативни решения и технологии за устойчиви практики в областта на транспорта, градоустройството, инфраструктурата и разрешаването на проблема с отпадъците в отделни населени места.

Айолова е и академичен директор на Global Architecture and Design of CIEE (Council on International Educational Exchange) и освен това ръководи ONE Lab NY School for Design and Science, както и One Prize Design and Science Award. Мария има богат опит като преподавател във висши учебни заведения като Виенския университет, Института за дизайн в Харвард, Университета на Торонто и Род айлънд скул ъф дизайн.

Печелила е много международни награди и конкурси, между които отличието за градски дизайн на Американския институт на архитектите в Ню Йорк 2013. Тя е носител на приза на Виктор Папанек за социален дизайн, спонсорирана от Университета за приложни изкуства във Виена и Музея на изкуствата и дизайн през 2011 г. Архитектката е спечелила редица дизайнерски конкурси, включително първото място за гара Чарлз, Бостън, награда от Международен конкурс в Измир, Турция, и отличието Зумтобел на Бостън.

Започва обучението си във Висшия институт по архитектура и строителство в София (сега Университет по архитектура, строителство и геодезия). Иска да учи архитектура, но я приемат инженерна специалност. След една година се премества във Виена, където завършва Техническия университет. И малко след това съдбата я довежда в Америка. Заживява в Бостън и започва да следва архитектура в Харвардския университет.

След като завършва магистратурата си, се мести в Ню Йорк. Там започва да работи с нейния състудент в Харвард Мичъл Хоаким, с когото основават и компанията „Тереформ УАН". Мария споделя, че най-големият  успех досега е откриването на училища и обучението на студенти по целия свят.

Сред разработките на дизайн организацията на Мария са къща от изкуствено инвитро създадено месо, къща от живо дърво и къща, направена от полимер от корени на гъби. Организацията разработва още иновативни решения за устойчиви практики в областта на транспорта, градоустройството, инфраструктурата и разрешаването на проблема с отпадъците в населените места. Служителите на фирмата имат ценен опит и в сферата на екологичния дизайн и образованието.

Последното изобретение на Мария Айолова е шезлонгът от гъби. Той е  изграден от уникална материя - специални мицелни гъби запълват готов шаблон. Всичко се случва за седмица - гъбите изграждат здрава сплав, върху която може да седите или да лежите. И новата мебел може да ви служи вярно години наред, без да се налага да се отсичат дървета или да се правят от изкуствени материали.

Материалът се нарича микоформ и е продукт, отгледан от обикновен биологичен материал, който може да се добавя към компактни форми, създадени от инертни отпадъци. В „Тереформ УАН" използват полипори гъбични видове, в този случай гъбата ганодерма луцидум. Те притежават ензими за лесно усвояване на широка гама целулоза от селскостопански странични продукти. Освен мицела на гъбите в материала са смесени излезли от употреба дървени чипсове, гипс и овесени трици, което е консумирано от мицела и след това се превръща в закален, здрав и доста издръжлив функционален материал. Микоформ материалът може да бъде компостиран, тъй като той безопасно и естествено се разгражда, без да замърсява околната среда.

Един от проектите на „Тереформ УАН" представлява изграждане на стотици къщи по крайбрежието на Ню Йорк и на мястото на небостъргачите. Той едва ли може да бъде реализиран, но фирмата има за цел да насърчава т. нар. смартдизайн в градовете и работи като своеобразен мозъчен тръст.

Чрез техните изследвания, проекти и обучения архитектите целят да разкрият екологичните възможности на Ню Йорк и да вдъхновят решения за градове в целия свят, които са изправени пред сходни проблеми. Практиката им е спекулативна - започват с идеи и технологии, които съществуват днес, и ги проектират в бъдещето.

„Вярваме, че не можем да стигнем до нещо, което преди това не сме си представили. За нас е важно да разработваме иновативни решения и технологии за местно устойчиво развитие в областта на енергетиката, транспорта, инфраструктурата, строителството, третирането на отпадъци, храната и водата", казва Мария.

Къщата, в която е родена Мария, е в центъра на Пловдив и е построена по проект на архитект Боян Чинков в стила на Адолф Лос - актуален във Виена през 1930 година. В Ню Йорк архитектката обитава типичен за Манхатън лофт в Китайския квартал, където преди се е помещавала фабрика за плетива. В дома се смесват старото и новото - от викториански мебели до маса за кафе на един от най-известните китайски дизайнери в света.

Според Мария съвременните сгради трябва преди всичко да бъдат „зелени" - от фасади, които произвеждат възобновяема енергия, до растения, които подплатяват конструкцията, включени са в цялостната система на сградата и пречистват въздуха в нея. Къщите на бъдещето ще бъдат силно контролирани и приспособими към нуждите на техните обитатели.