Поколението Y - така социолозите наричат родените през 80-те години. Те са независими, с подчертана индивидуалност и ревниво пазена свобода. Израсли са в мрежата и живеят в свят без граници. Българите от авангарда на това поколение изглеждат, сякаш кризата е минала край тях, без да я забележат. Докато родителите им говорят за безработица и безпаричие, те обсъждат нови проекти. Харесват ли ни или не, те са бъдещето и вместо да им налагаме остарели стереотипи на работа и живот, по-добре да се опитаме да ги разберем.

„С Мартин намерихме сърцето си във Виена - казва Мария. - Тук се срещнахме, тук се влюбихме, творим заедно и сме си вкъщи...” И Виена обича двамата български музиканти Мария и Мартин Иванов. Там те разгръщат безграничния си потенциал като музиканти, преподаватели и ментори на млади таланти.

По-дръзки ли са от другите виртуози, та във Виена, където всеки ден се свирят по 300 концерта, и всеки ден звучи Моцарт, са организирали културното сдружение “Амадеусите”, за талантливи малки музиканти от България и света? “Нашата българска школа се цени много високо във Виена”, казва Мария.

Двамата енергични и креативни българи са търсени и ценени: Мария - с авторитета си на музикален педагог и талантлив цигулар, Мартин - със славата си на виртуозен пианист.

А историята им е като Коледна приказка от осъществени мечти, за чието осъществяване те се борят и работят много. Първата им среща е преди един 24 май. Мария е поканена в концерта на “Дом Витгенщайн”, но е нужен пианист, който буквално за няколко дни да разучи творба на Панчо Владигеров.

На вратата на университета галантен мъж кавалерски ѝ задържа вратата, тя казва “Мерси”, а той по интонацията познава, че е българка. Оказва се пианист! “Няма проблем, - казва Мартин, ще Ви акомпанирам”.

“От музиката се зароди музика между нас”, смее се тя.

Животът на родената в Пловдив Мария Рамалчанова Иванов е на талантливо дете. Свири на пиано от 3-годишна, година по-късно пловдивският корифей Гаро Балтаян слага в ръцете ѝ цигулка. Любопитното дете постоянно се записва на различни курсове - народни танци, балет. Продължава успоредно да свири на двата инструмента до VII клас, но цигулката надделява.

Тя завършва НУМТИ “Добрин Петков” в Пловдив, на 9 години дебютира като солистка с оркестър в Пловдив, Пазарджик, Бургас, София, Враца и други градове. Следва в Нов български университет в класа по цигулка на проф. Марио Хосен и под негово влияние се влюбва в звукоизвличането на Виенската цигулкова школа.

Печели пълна стипендия по програма “Еразъм” за специализация във Виена, в Университета по музика и изкуства, по „Класически инструмент - цигулка“ и „Икономика“. Участва в много майсторски класове. От 2013 г. във Виена тя е преподавател, солов, камерен и оркестров музикант. Свирила е в САЩ, Япония, Китай, Дубай, Корея, почти всички държави в Европа.

Мартин се ражда в музикантско семейство. На пианото е на 4 години, майка му Красимира Иванова преподава в Русенското музикално училище. И той, и брат му Васил Иванов, който също е във Виена, са нейни възпитаници.

На 18 години е един от шестимата приети сред 120 кандидата в Университета по музика и изкуства във Виена. “Интересното е, че аз съм родена в Русе, била съм там две години и след това семейството ми се мести в Пловдив, където съм и израснала. А Мартин е роден в Пловдив и една-две години по-късно се прехвърля в Русе, където завършва средното си образование. При нас всичко е наобратно”, смее се Мария.

Виена и днес е много свързана с Моцарт. Всеки ден там има над 250 концерта, от които 200 са с репертоар на Моцарт или Щраус. Всяка църква във Виена е превърната в концертна сцена, музика звучи и в аристократичните имения - “Пале”. И в тази аристократична обстановка с непрекъснато звучащ Амадеус двамата млади дръзки българи през 2013 г. сформират културното сдружение “Амадеусите”, като НПО, чрез което организират концертни събития, музикални срещи и уъркшопове.

Пет поредни години - до 2018-а, те реализират проекта „Workshop Vienna” - 7-дневно събитие, като всеки ден има уроци, семинари и вечерни концерти. Двамата искат музикалната столица на света, с нейния вековен пиетет към това изкуство, да чуе талантливите български деца.

“Уъркшоп Виена”, проведен първоначално в “Дом Витгенщайн”, приветства не само българчета, но и деца и младежи от Китай, Индия, Южна Америка и цяла Европа. Точно преди петото издание на бял свят се ражда Мартин-младши, техният син. А той просто сам си е избрал името, защото се е родил на рождения ден на татко си.

“Три седмици след раждането бях на сцена, организирах своя уъркшоп и свирих, и беше страхотно”, спомня си Мария.

Виенчани посрещат радушно талантливите български музиканти. 

В града, в който има 23 музикални училища, като само 3-4 от тях са висока класа, младежите най-често не продължават с музика в университета, а избират по-сигурна за доходите им специалност.

“У тях остава обаче тази музикална култура и после те са тези, които си купуват абонаменти за концерти в Златната зала на “Музикферайн”, за Виенската филхармония и Опера - коментира Мария. - Звучи абсурдно, но във Виена 90% от музикантите са чужденци, а конкуренцията е зверска.”

В “града на музиката” Мария е известна като педагог по цигулка и солфеж, а Мартин - като виртуозен пианист. Двамата са свирили заедно на сцена, имали са концерти и в Германия, Словакия, Унгария, на конкурс в Америка, откъдето се завръщат с една специална и с една втора награда.

През ноември 2019-а Мария е в Палестина, в участие, организирано от една от най-престижните организации - асоциацията Barenboim-Said, на големия пианист и диригент Даниел Баренбойм. Преподава на млади музиканти, прави майсторски класове, води оркестрови репетиции, участва в концерти на техния младежки оркестър.

“Бях на 50 км от ивицата Газа,

чуваха се бомби и престрелки,

беше много страшно, но и висока чест - да съм поканена от тази престижна асоциация”, вълнува се дамата.

В началото на 2020 г. тя води в Китай майсторски класове, уъркшопи, коучинг, всякакви изяви с оркестъра и ансамбъла на 40 китайски деца. “Когато тръгнах от Гуанджоу обратно към Виена, хванах буквално последния възможен полет на Австрийски авиолинии към Европа. Беше 20 януари и Китай затвори границите”, споделя тя.

От 2001 до 2009 г. Мартин участва в 50 клавирни конкурса в България и чужбина, всички с голям успех. Има 3 издадени диска от най-голямата и авторитетна издателска къща за класическа музика в Австрия - “Грамола”. Избира само солови участия в концерти на много високо ниво в изключителни зали. Свири и като солист с оркестър в Златната зала на “Музикферайн” - концерт, който няколко пъти се отлага заради пандемията и се осъществява през 2021 г.

През ноември 2019-а Мартин Иванов прави нещо безпрецедентно за последните 30-40 години - свири всичките унгарски рапсодии на Ференц Лист, изключително трудни като техника, в един концерт. „Виртуозност и уникално звукоизвличане“ са често използваните цитати от критиците за него.

Пандемията парализира концертния живот във Виена. “Този период обаче ни даде възможност да поспрем, да помислим за нови проекти”, казва Мария.

Междувременно се ражда и вторият им син Максимилиан, а тя, като обичан музикален педагог, се съсредоточава върху частните уроци на деца на 4-5 години. “Започваме от нулата, слагам им ръчичките върху цигулките. Най-големият ми успех е, че продължавам да бъда търсена като преподавател не само на деца, но и на музиканти в различната им фаза на развитие”, споделя тя.

Последният ѝ голям проект под егидата на сдружение “Амадеусите” е

курсове за оркестрово свирене,

който води от есента на 2020-а, всеки вторник, в 2 семестъра - от октомври до януари и от март до юни. Започва с трима-четирима човека, сега са 20 човека оркестър. Два пъти годишно организират концерти, в които Мария кани и свои колеги професионалисти.

От лятото на 2020-а семейството живее в малкото градче Мьодлинг, бивш квартал на Виена. Избират го, защото под жилището, което наемат от художничка, има зала, предназначена за шоурум, която си харесват за студио.

“От 2022-ра вече е като наше музикално студио”, казва Мария. Там се развихря Мартин, чиято страст са и записите на изпълненията си на пиано. Студиото е мобилно, може да озвучава певци на концерти.

 В “Тонстудио Мьодлинг” двамата

провеждат house concerts,

или домашни концерти. Те са вековна традиция във Виена, организират ги меценати в своите замъци, дворци, имения, вили. Известни богати виенчани все по-често канят Мария и Мартин на концерти в техните имения, а после българите започват да събират зрители и на своите хаус концерти.

На концертите Мария е домакиня, модератор и изпълнител. Свири на своята специална италианска цигулка от 1725 г., подарена ѝ, в знак на признание за таланта ѝ, от меценатите Антония Нойман и Клаус Фюртнер през 2013 г.

В залата се подреждат 50 стола, програмата е едночасова, а репертоарът - класика. “След края на концерта всички са много мили, сами прибират и подреждат сгъваемите столове и се открива бюфет, който аз подготвям - нещо за хапване, вино и други напитки. Идеята е срещата за продължи в разговори, да създадем атмосфера за общуване”, разказва Мария.

“Децата вече не ги оставяме при бавачка, научихме ги да седят кротко на столчетата си по време на концертите ни, а хората са шокирани колко са възпитани”, смее се тя. Мартин е на 5 години и половина, вече свири активно на цигулка. Максимилиан е на 2 години и половина и проявява повече интерес към пианото на баща си.

Днес, след като децата са пораснали, Мария също започва да

планира и солова кариера.

Ще имат общ концерт с Мартин на 20 януари в Haus der Kunst в Баден, с Шуберт, Брамс, Бетовен и Крайслер. 

Мартин се съсредоточава в индивидуалната си кариера като пианист и в звукозаписното студио, разработил е свой YouTube канал, а Мария менажира участията му. Тя се грижи и за уебсайта на двамата - https://duoramalchanovaivanov.com, за страниците им в социалните мрежи.

Тяхната Коледа от години е Виенска. „Тук по празниците е истинска приказка - и за деца, и за възрастни, с украсените улици дори и в малките околни градчета, с традиционните панаири и с многото концерти“, споделя българката.