Индийските ресторанти не проходиха в България, затова се продават

И България вече се дореди до страните, в които можеш да си купиш какво ли не. Последните продажби го доказват. За продажба са обявени например телевизионен канал, щраусово ранчо и дори компания за събиране на просрочени задължения. Последната е особено интересна, доколкото в страната точно такива фирми населението смята за рекетьорски. Звънят ти от такава компания и почват да те плашат, че ще ти се случи това и това, ако веднага не си платиш 50-те лева за получена, но не платена навреме книга, примерно. Или пък сметка за телефон... Та срещу 350 хил. лева може да се купи нещо такова, което е рядко обявявано за продан. В офертата компанията е представена като добре организирана структура, която предлага индивидуален подход към всеки случай. В нея имало 20 души персонал, представени като специалисти в извършването на куп дейности, сред които проверка на задлъжнялост и обезпеченост на юридически лица, издирване, оценка, изземване и опис на имущество. В обявата пише, че компанията има общо три седалища - в София, Бургас и Благоевград, и е обявена за продан преди малко повече от година. До момента няколко души са проявили интерес към обявата, но до сделка не се е стигало. Собственикът смята, че потенциалните купувачи на фирмата са хора, работили в подобна сфера. Такива, които разбират, че подобно дружество с история, клиенти, софтуер и изградена структура се създава трудно и цената му е оправдана.

В България от известно време по кабелните оператори тече и каналът ,,Латина Ф". Можете да станете негов мажоритарен собственик срещу 200 хил. лева. Обявени за продан са 70% от компанията, тъй като сегашните управители на канала държат да останат в мениджмънта на телевизията. ,,Латина Ф" (от ,,Латина фиеста") е специализиран в производството и разпространението на радио и телевизионни програми с испаноезична музика и култура. Регистрацията в СЕМ обаче е за политематичен канал, т.е. купувайки програмата, можете да промените съдържанието. Към офертата са включени и нематериалните активи - регистрацията в СЕМ, марката и разпространението.

Ако желаете да станете издател на собствено списание, това ще ви струва 60,000 лева. Списание ,,Да билдинг" стартира в началото на 2008 година с тираж 3,000 бройки и излиза на пазара в продължение на 3 години. Според анонса за това време успява да спечели популярност и читателска аудитория в архитектурно-строителния бранш.

Продава се още едно списание - специализираното издание за пътешествия ,,Да експлорър България".

Необичайна е и обявата за щраусово ранчо за 230 хил. лева. То се намира в подножието на Стара планина. В продажната цена са включени ферма с 8 щрауса, комплекс от каравани, летен кафе-бар за посетителите, едноетажна къща и голяма градина. Ранчото има подписани договори с няколко туроператора за групови посещения във фермата.

Друга нетрадиционна обява е за най-голямата според продавачите логистична база с контролирана температура на Балканския полуостров. Странното е обаче, че продавачите са пуснали обява единствено на руски език. Явно търсят рускоезични купувачи. Цената е 50 млн. лева.

В България се продават не само бизнеси, изпитващи временни или постоянни финансови затруднения, а и такива, които носят гарантирана печалба, но собственикът им се разделя с тях по свои причини. За придобиването на хладилна база и малинови насаждения във Велинград например се искат 1,6 милиона лева. Компанията има множество стабилни клиенти на вътрешния и международния пазар, а според собствениците на обекта средната годишна печалба от дейността е 360 хил. лева. Което значи, че за 5 години инвестицията би трябвало да се избие.

Цял интернет портал с 213 сайта, предимно на туристическа тематика, също е обект на продажба с цена по договаряне. И ако това е донякъде обичайно, любопитно е, че се продава и цял язовир. По-точно обект на предлагане е фирмата, която притежава 35-годишна концесия за съоръжението.

Прави впечатление, че доскоро обявените хотели, предимно по морските курорти, вече носят етикет ,,Продадено". Там най-скъпата оферта беше за хотел в Слънчев бряг за $ 35,2 млн. Но не губете надежда - в момента за 2,2 млн. лева се продава триетажен хотел в Симитли, разположен близо до международния път Е-79. Както и започнало строителство на апартхотел край Шкорпиловци, който излиза само 500 000 лева. Най-скъпа от активните продажби е веригата от спа центрове ,,Камелот", която има обекти в най-луксозните хотели в столицата. За нея обявената цена е 2,25 млн. лева. Едно предупреждение към начинаещите ресторантьори - да внимават, ако са решили да предлагат индийска кухня. На сайта са регистрирани 3 сделки за продажба на индийски ресторанти. Които едва ли ще отворят отново, предлагайки този тип манджи, ако се съди по неуспеха им в София.