Николай Малинов (вляво) дава някои проруски указания на боса на БСП Сергей Станишев

Депутат от БСП, председател на движение ,,Русофили", издател на в. ,,Дума" - Николай Малинов има много функции, но въпреки това допреди десетина дни оставаше незабелязан. На 18 март обаче във вихъра на политическите страсти по повод кризата в Украйна към него изведнъж се насочиха прожекторите, след като честити на православните християни ,,победата в Третата кримска война". ,,И да напомня, че след Кримската война следват Балканите по Южния път", каза Малинов. Вместо да възприеме изказването му като удар под кръста в момент, в който социалистическата партия търси сложен баланс между русофилски настроените си привърженици и държавническия подход на крепител на правителството, председателят на БСП Сергей Станишев беше провокиран единствено от твърдението, че войната е трета, а не втора, както той знае като историк. Малинов обаче също е историк (и само с две години по-млад от Станишев), и то завършил висшето си образование не къде да е, а в университета ,,Тарас Шевченко" в Киев, Украйна. Той има и защитен ,,кандидатски минимум" по международни отношения. Въпреки че Станишев го води с няколко обиколки - и като произход (майка му е рускиня, а той самият руски гражданин до средата на 90-те), и като образование - завършил е история в Москва, очевидно Малинов е силно повлиян от Русия.
,,Разбирате ли руски", попита той, докато разговаряхме (няколко дни след скандалното изказване) и изчете на глас стих, пристигнал в съобщение на телефона му преди минути, който завършва така: ,,И жизнь нужно прожить, а не просрать."*  
Той е в политиката отдавна, но досега е попадал във фокуса на вниманието единствено със сравнително дребни скандали. Неговата пламенна подкрепа за анексирането на Крим обаче заедно с факта, че той очевидно има някакво влияние в БСП, а оттам и върху формирането на външната политика на държавата, го прави интересен пример за това как Москва се опитва да печели влияние в България. Възгледите му за отношенията с Русия доскоро звучаха маргинално. Днес обаче Малинов и хората като него имат друго самочувствие. Неуверената позиция на Станишев в партията и неособено стабилното правителство правят всеки глас важен. Така някогашните маргинали могат да си тананикат ,,Союз нерушимы..." и няма кой да ги сгълчи, защото всеки нов конфликт носи големи опасности. 
,,Какво означава диктатор?!"
В Киев Малинов е живял заради баща си, който по това време е бил дипломат. И служител на Държавна сигурност. В годините малко преди демократичните промени и разпада на Съветския съюз сегашният депутат е бил референт за България в градския комитет на комсомола в столицата на Украйна, а после е оглавил и партийната организация на българските студенти там. Закриването на руския комсомол и промените го принуждават да се захване с бизнес. Може би заради ролята на президента на Русия по това време в разпада на СССР Малинов сравнява Борис Николаевич Елцин с Владимир Путин: ,,Путин на фона на другите международни лидери не знам да стои много зле. Това е човек, който народът си го харесва, и добре управлява държавата си. Смятате ли, че някой трябва да налага на други държави модела, по който те да се развиват? Аз не мисля. Когато Борис Николаевич Елцин ходеше и пощипваше госпожиците по летищата, слизаше пиян от самолета, дирижираше оркестрите и управляваше Русия към нейния разпад - мечтата на всички русофоби, особено в Америка, тогава Русия получаваше отлични оценки за това как се управлява. Сега, когато Русия проявява характер, развива икономиката си, стъпила е на краката си, бележи и икономически, социален и културен подем, пишем тройки, казваме колко е лош Путин и трябва да му налагаме санкции."
На аргумента, че Русия се управлява от диктатор, Малинов отвръща: ,,Какво означава диктатор? Православието не е нито демокрация, нито тоталитаризъм, а съборност." Малинов има отговор и на въпроса дали можеш да си едновременно русофил и български патриот и социалист - ,,българската история е доказала, че българските русофили са българските патриоти, това е аксиома".

Дали в думите на депутата русофил, че след Кримската война следват Балканите по Южния път, не се крие заплаха? След първата Кримска война, която според него е от 1783 г., резултатът за българските територии е, че православното малцинство е признато от Османската империя, а около 300,000 българи се заселват в Крим. След втората война за полуострова през 1856 г. започват освободителните движения в империята, последвани от Руско-турската война. След третата - от 2014 г., Малинов твърди, че ,,вълната на русофобията в България е тежко спъната". ,,Всички русофили и инакомислещи хора получават възможност не да сервилничат и да се държат послушно, болшинството от хората в България ще могат да говорят това, което мислят". Според него като цяло светът тръгва към многополюсност, ,,XXI век ще е векът на Азия, ще има друга алтернатива, различна от атлантическата".

Триумфът на Малинов е лесно разпознаваем. Той е триумф на онези, които след провала на комунизма така и не приеха идеята за друг тип общество, но доскоро така и не можеха да формулират алтернатива, която да предложат. Сега очевидно вече могат. 
Оказва се, че мрежата на ,,Русофили" се простира отвъд границите на БСП - депутатът от ,,Атака" Станислав Станилов например е зам.-председател на движението, а по думите на председателя му в редиците му има няколко мюфтии, няколко митрополити, четирима кметове от ГЕРБ и други, общо 30,000 души, организирани в 186 структури в страната. Активни са близо 100,000. На ежегодния събор в местността Копринка през септември се събирали над 10,000 души. Въпреки че твърди, че движението е неправителствена културно-масова организация, регистрирана в частна полза, понякога се ,,налага да провеждаме и обществено-политически мероприятия - събрахме над 150,000 подписа срещу разполагане на американските бази, както и подписи за запазване на Паметника на Съветската армия - за един месец 54,000 подписа само в София. Направихме две кампании в подкрепа на референдума за АЕЦ ,,Белене", но те не бяха агитация "за" или "против" проекта, а само да се участва активно в допитването." През 2013 г. пък са разкрити над 470 кабинета в детски градини за изучаване на руски език, за което движението е получило 10,000 евро от фондация ,,Руский мир", учреден с указ на Владимир Путин през 2007 г. ,,Руский мир" е интересна организация, създадена да разпространява руското влияние в някогашния съветски блок. Според балтийския център за разследваща журналистика ,,Ре:Балтика" фондацията се занимава с организиране на културни събития, издаване на книги и учебници и разпространяване на филми, които често премълчават или омаловажават тъмните страни на Съветския съюз.

,,Важно е да има кой да те предложи и да няма кой да те задраска"
Сега освен издател на ,,Дума", българската версия на левичарския френски вестник ,,Монд дипломатик", който обаче от известно време не излиза, на ултрамарксисткото списание ,,Съвременен показалец" и др., Малинов е и представител ,,за България и не само" на 11 рускоезични телевизии, а и ,,консултант към няколко фирми, които са свързани с доставки на спомагателни материали и машини за цигарената индустрия". За кариерата си в БСП твърди, че ,,много е важно да има кой да те предложи, но и да няма кой да те задраска". Тръгва от партийната организация в район ,,Илинден" в София, когато председател на Градския съвет е влиятелният Румен Овчаров, но казва, че никой не го е посочвал. По неофициална информация БСП отпуска около 50,000 лв. месечно за издаването на партийния вестник, което според критиците на ръководството позволява на Малинов да използва ,,Дума" за престиж, без да влага лични средства и усилия. Депутатът обаче отговаря, че месечната издръжка на изданието е 200,000 лв., от които освен субсидията на партията около 30-40 хил. лв. са постъпления от реклама и абонамент. ,,Останалото е грижа на издателя." Вестникът обаче преди четири години стана арена на сблъсък между него и зараждащото се тогава АБВ на Георги Първанов. Заради противоречията тогава Малинов уволни главния редактор и бивш депутат Ивелин Николов. ,,Смятам, че създаването на АБВ извън БСП вреди на БСП. Съгласен съм с много от нещата, които казват, но те трябва да бъдат обсъждани в рамките на партията, в конгреса. Още през 2010 г. казах, че такова нещо няма - нито риба, нито рак. Животът доказа, че съм прав", казва сега Малинов. На въпрос дали не ревнува заради известната близост на Първанов с Русия, той отвръща: ,,Пистите, по които аз и Първанов тичаме, са съвсем различни - той иска форум, площадка за дискусия, за разговори, за очертаване на перспективи за следващите 20-30 години, докато движение ,,Русофили" е културна организация. Няма такъв тип състезание - кой е по-близък до Кремъл, защото той говори с едни хора там по-добре, пък аз - с други. Да, мога да се обадя на достатъчно високо ниво в Кремъл по всяко време."
Елена Старидолска

* Животът трябва да се преживее, а не да се изпорти - жаргон, от руски език.