Все още няма връзка с отвлечения в Червено море "Галакси лийдър", на борда на който има и двама българи. Йеменските бунтовници хути превзеха плаващия под бахамски флаг плавателен съд. Към момента няма предявени искания от похитителите за освобождаването на заложниците.

Два дни след отвличането, компанията собственик на кораба "Галакси лийдър" съобщава, че по всяка вероятност той се намира в пристанищната зона на Ходейда в Йемен. Комуникационните връзки на плавателния съд обаче са прекъснати.

Вчера йеменските бунтовници хути разпространиха видео, в което показват момента, в който се спускат с хеликоптер и превземат кораба.

На борда има 25-има души екипаж, сред които които 38-годишният капитан Любомир Чанев и 39-годишният старши помощник-капитан Данаил Веселинов. Останалите членове на екипажа са от Украйна, Мексико и Филипините. Появи се информация и за румънски граждани, която до момента не е потвърдена. Съединените щати остро осъдиха враждебните действия в Червено море.

"Отвличането на кораба "Галакси лийдър" в Червено море от йеменските хути е крещящо погазване на международното право. Настояваме за незабавното освобождаване на кораба и екипажа му. Ще обсъдим с нашите партньори и с ООН какви стъпки ще предприемем", Матю Милър, говорител на Държавния департамент.

Новината беше съобщена първо от офиса на израелския премиер Нетаняху, като часове по-рано говорител на хутите предупреди, че всички кораби, свързани с израелската държава ще бъдат атакувани.

Собственик на "Галакси лийдър" е израелския магнат. Два търговски кораба от същата компания са променили маршрута си в Червено море, за да избегнат смятаната за опасна зона.

В едно от изявленията си хутите предупредиха, че това е само началото и че действията им са в отговор на израелската офанзива в Газа. По думите им, Израел разбира само от насилие, затова и са решили да предприемат подобни действия. Иран, който подкрепя йеменските бунтовници, отрече да е замесен в похищението, предава БНТ.