Китайска компания за клониране на домашни любимци обяви раждането на първия в света клониран полярен вълк (Canis lupus arctos). Той е износен от куче порода бигъл, съобщава National Geographic. Клонираното вълче е женско и е наречено Мая. Заедно със сурогатната си майка, двете животни са представени на света в кратко видео на пресконференция, проведена през септември от Sinogene Biotechnology Company в Пекин.

Видеото е публикувано 100 дни след раждането на Мая.

Sinogene Biotechnology Company е специализирана в клонирането на мъртви домашни любимци (котки, кучета и коне) за частни клиенти. Но сега компанията иска да използва своя опит в клонирането, за да помогне за опазването на застрашени видове, съобщава Global Times. Мая е клонирана чрез ДНК от напълно пораснал арктически вълк, наречен Мая, който умира в плен в парка за диви животни Harbin Polarland в Североизточен Китай. Той е изпратен от Канада в Китай през 2006 г. и е починал поради старост в началото на 2021 г., според Global Times.
Клонирането на Мая отнема “две години усърдни усилия", казва Ми Джидонг, генерален директор на китайската компания. Най-напред учените на Sinogene създават 137 ембриона на полярен вълк чрез сливане на кожни клетки от канадската Мая с незрели яйцеклетки от кучета, посредством процес, известен като ядрен трансфер на соматични клетки (SCNT). От тези ембриони 85 са успешно трансплантирани в седем кучета порода бигъл. От тях само един се развива напълно по време на бременност. Изследователите използват женски бигъли за сурогатни майки, тъй не е имало на разположение достатъчно женски вълци в плен за експериментите. За щастие, кучетата споделят достатъчно ДНК с вълците, така че хибридната бременност да е успешна. Сега клонингът Мая живее със своята сурогатна майка в лабораторията на Sinogene в Сюджоу, Източен Китай, но в последствие вълчето ще бъде преместено в Harbin Polarland, за да живее заедно с други полярни вълци.

Пазачите на парка смятат, че въвеждането ѝ в глутницата трябва да стане внимателно поради изолирания ѝ живот досега.

Десет месеца след като 16-годишната полярна вълчица на име Мая почина в зоопарк в Северен Китай, чрез технология за клониране се роди нова "Мая". Използвайки куче бигъл като гестационен носител, базираната в Пекин компания Sinogene Biotechnology заяви, че успешно е клонирала полярен вълк, който е „първият в света“. [caption id="attachment_713274" align="aligncenter" width="1178"]Куче роди вълк. В Китай всичко е възможно Снимки: National Geographic[/caption] Въпреки че са „обречени“ да растат далеч от другите полярни вълци, китайските учени приветстват успешната процедура като крайъгълен камък в опазването на застрашената дива природа и редките видове. Въпреки съобщенията на Global Times и други медии, полярните вълци, които са подвид на сивите вълци (Canis lupus), не са застрашени. Все пак, изменението на климата вероятно ще затрудни намирането на храна в дивата природа през следващите десетилетия, което ще засегне и тях, според WWF.

Застрашени видове са били клонирани от учени и преди. 

През 2020 г. учени от базираната в САЩ природозащитна организация с нестопанска цел Revive & Restore успешно клонира застрашен чернокрак пор (Mustela nigripes), а по-късно през същата година и застрашеният азиатски кон (Equus przewalskii). В момента учените на организацията се опитват да върнат чреаз клониране изчезналия вид странстващ гълъб (Ectopistes migratorius).
„Клонирането е драстично недостатъчно използван инструмент“, казва Бен Новак, водещ учен в Revive & Restore. „В бъдеще това може да бъде буквално спасение за видовете, които стават по-редки или по-лошо - изчезват.“ Една от ползите на клонирането е, че то може да се използва заедно със съществуващи програми за развъждане в плен, особено когато се използват сурогатни майки от други видове, казва Новак. Вместо да вземат животни от дивата природа, за да създават резервна популация в плен, учените могат да вземат генетични проби от диви животни и да създават клонинги в лабораторията, използвайки по-лесно достъпни сурогати, както в случая с Мая и нейната майка бигъл. [caption id="attachment_713273" align="aligncenter" width="1181"]Куче роди вълк. В Китай всичко е възможно Снимки: National Geographic[/caption] След това тези генетични резервни копия могат да бъдат въведени в дивата природа, за да се запълнят борещите за оцеляване популации.
Един от основните проблеми е, че все още не всички животни могат да бъдат успешно клонирани. Към днешна дата само бозайници, риби, земноводни и един вид насекоми са клонирани с помощта на SCNT. За птици, влечуги и снасящи яйца бозайници, като птицечовки и ехидни, SCNT не работи, защото яйцата не се развиват правилно, казва Новак. Клонирането има и много нисък процент на успеваемост в сравнение с изкуственото оплождане инвитро. Както при вълчето Мая, изследователите често трябва да създадат стотици ембриони и успешно да ги имплантират в множество сурогати, за да роди само едно животно, и това може да направи клонирането скъп процес. Поради високите разходи, появата на частни субекти като Sinogene и Revive & Restore вероятно ще изиграе ключова роля в бъдещето на консервационното клониране.

В исторически план повечето изследвания в областта на клонирането са правени от университети с ограничено финансиране.

Следователно „партньорството между търговски компании и природозащитни програми е ключово за превръщането на клонирането от рядко изследвана техника в ценен инструмент за опазване на видове. За привържениците на клонирането раждането на Мая е още една стъпка в правилната посока. „Надявам се, че всички тези нови постижения в клонирането показват на света, че то е готово да се използва като полезен инструмент за опазване на дивата природа“, казва Новак за Live Science.