сн. Юроспорт

Този петък във Фуншал, столицата на португалския остров Мадейра, отвори врати първият от веригата хотели „Пещана CR7 лайфстайл". В дъното на всичко естествено е капитанът на новоизлюпения европейски шампион Португалия Кристиано Роналдо (31 г.), който е роден именно във Фуншал.

Най-важното за един хотел е марката! А когато става дума за хотел, който е изграден в съдружие между най-голямата португалска верига хотели „Пещана" и може би най-великия португалски футболист в историята Кристиано Роналдо, всякакви допълнителни коментари са излишни. Откритият официално в петък вечерта на остров Мадейра „Пещана CR7" наистина е хотел от висока класа.

Най-новата забележителност на Фуншал има съвсем различна визия от марките „Пещана хотелс енд ризортс", „Пещана кълекшън", и „Пещана пусадаш де Португал", които също се ръководят от баровеца Дионисио Пещана. Забравете за фоайе, в „Пещана CR7" то е заменено от голяма тераса пред рецепцията, а специално поставени знаци насочват към всяка една от всичките 49 стаи, които са разположени на един-единствен етаж, ресторанта и бара. „Направихме точно обратното на обикновено", разкри концепцията съсобственикът Дионисио Пещана.

Всъщност голямата тераса има форма на трофей, а архитектът Васко Футшер е проектирал така супермодерното местенце, че гостите биха могли да се регистрират и през телефона си. Очевидно е, че хотелът се цели в младото поколение като потенциални клиенти, защото навсякъде има безжичен интернет, а всяка една стая има на разположение Apple TV и плейстейшън. „Мадейра е курорт главно за семейства, но туристическият пазар се променя и не трябва да си правим илюзии, че същите хора, които са идвали през последните 30 г., ще идват и в следващите 30 г. - коментира новаторските идеи администраторът на хотела Жозе Рокете. - Затова и ние трябва да сме крачка пред останалите!" Един поглед към обзавеждането на стаите от средния клас обаче не навежда на точно тази мисъл. Кристиано, изглежда, е навсякъде из 24-те кв. м, гардеробът прилича на шкафче в съблекалня, а спалното бельо е с банани на зелен фон. Дали точно това е стъпката напред? Поне според декораторката Кристина Матош обаче всичко си е наред: „Хотелът беше много труден проект, защото е свързан със световна фигура като Кристиано Роналдо. Гостите сигурно очакват да видят топки, трева, врати. А ние се опитахме да им дадем от всичко, но без да е прекалено натрапчиво."

Може и така да е, но в един от апартаментите, до който се стига по 100-метров коридор със зелен килим, който наподобява трева, има кръгло легло, а всички помещения са общо 40 кв. м. Из цялата тоалетна (с изключение на пода) има изкуствена трева. Дали това не е кич?

Гостите на Кристиано и съдружника му тепърва ще преценяват. Същото важи и за кухнята, която се ръководи от шеф Педро Релваш. Първоначалните сведения са, че за закуска в ресторанта ще се предлагат не обичайните за Португалия наденички и бекон, а по-здравословни храни, предназначени за млади хора.

Ще се набляга на зърнени храни, сушени плодове и семена, както и на йогурти. Кифличките задължително ще бъдат без глутен, но пък ще има и класически неща като бъркани яйца. Ще се набляга и на натуралните сокове. За обяд и за вечеря ще се разчита на традиционна португалска кухня, но има и пици, и говежди бургери. Като тези, които си броят калориите, ще могат да заменят по-тежките елементи със салати. Иначе безспорен хит е откритият бар на покрива, където са басейнът, шезлонгите, сауната и фитнесът, който се състои от десетина уреда. Всико това гледа право към пристанището на Фуншал.

Но колко е вървежна цялостната концепция, тепърва ще се види според количествата гости през следващите месеци и години. В това време планираната като верига хотели „Пещана CR7" ще се разраства. През септември трябва да отвори вторият хотел в Лисабон, за догодина е планиран третият - в Мадрид. През 2018 или 2019 г. пък трябва да започне да приема гости и „Пещана CR7" в Ню Йорк.