Снимки БГ радио

Хитмейкърът Криско триумфира в категорията „Изпълнител на годината" на наградите на БГ радио. Позлатеното микрофонче той гушва за втора поредна година, но за пръв път след минитурне в Македония. Рапърът с вид на гимназист, сгащен в пушкома, изнесе два суперуспешни концерта в Битоля и Скопие. В столицата на Македония Криско стреля с рими пред повече от 2,000 души, които знаеха наизуст текстовете на „Шапка ти свалям" и „Дали това любов е". Уличният поет от Габрово им поднесе и неочаквана изненада - акапелно изпълнение на „Македонско девойче", чиито рефрен бе довършен от ревящите от възторг фенове. След фолклорния си бис Криско потегли към Благоевград за церемонията на БГ радио, която се случи в рамките фестивала „Франкофония". „Тази награда за мен е престиж, печеля я за втора поредна година. Благодаря на екипа, който стои зад мен, и на феновете си", каза Криско веднага след като получи признанието. Той получи и комплимент за прическата си, който коментира така: „Любовта ме разкрасява!"

Музикалното шоу започна в 19 часа в събота на площад „Георги Измирлиев" с френската група „Нувел ваг", която забавлява публиката повече от час. Дългоочакваната ЗАЗ само с появата си предизвика бурни емоции и аплодисменти. Всички танцуваха и пееха парчетата „On Ira, Je Veux", „Le long de la route". Тя не се спря два часа, излиза няколко пъти на бис и без съмнение успя да взриви публиката. Жегата беше безмилостна, но енергията, с която певицата заразяваше, очарова хилядите меломани, избрали вместо европейското по футбол да се наситят на музика под небето.

Освен изпълненията на гостите за фестивала вечерта беше белязана и от призовете на БГ радио, което съвпада и с 15 -годишния му юбилей. Концерта откри водещият Рафи, а преди него публиката се наслади на уникално изпълнение на микс от народни песни под съпровода на тъпани, кавал и модерно звучене. След това тон за песен даде Поли Генова с „If love was a crime", парчето от „Евровизия", и в този момент фойерверки осветиха небето над Благоевград, докато тя пък светеше с ефектния тоалет от конкурса. Русокосата фурия бе избрана за „БГ посланик" и получи признанието от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и изпълнителния директор на БГ радио Николай Янчовичин.

За „Дебют" и „БГ песен" статуетки взе Михаела Маринова, един от най-силните участници в „Екс фактор" преди година, която успя да се пребори за любовта на публиката със Славин Славчев, Невена Пикова, Пламен и Иво и Гери-Никол. Наградата й връчиха дует „Авеню". Михаела Филева отново стана „БГ изпълнителка", а прическата й в стил руса раста напомняше на тази на колежката й Жана Бергендорф. Филева победи и в категория „БГ албум" с „Инкогнито".

Невероятно емоционален момент беше, когато на сцената излезе легендарната група „Тангра", отново заедно след 30 години, със Стенли. За първи път публиката чу и пет съвсем нови проекта на Павел и Венци Венц, Лора Караджова и Бобо, Михаела Филева и Искрен Тончев-Искрата, Дарина Йотова-ДАРА, ВенЗи, Ники Бакалов и Виктория Георгиева.

По време на второто издание на фестивала на френската песен „Francofolies" в петък на сцената се изявиха Фефе, „Джипси кингс". „Даваха европейското по футбол на единия телевизор и българска народна музика на другия. Всички единодушно избрахме народната музика. Може да не разбираме думите, но усещаме със сърцето си", споделиха музикантите от фламенко формацията.

Наградите

Песен - Михаела Маринова - „Стъпка напред"
Текст - „Моменти" - Графа - текст Графа и Илия Григоров
Албум - „Инкогнито" - Михаела Филева
Изпълнител - Криско
Изпълнителка - Михаела Филева
Дуо / трио - Павел и Венци Венц
Група - „Айс крийм"
Дебют - Михаела Маринова
Видеоклип - „Стъпка напред" под режусурата на Георги Ангелов
БГ посланик - Поли Генова
БГ вдъхновение на името на Ана Мария Тонкова - ФСБ в лицето на Румен Бояджиев