Докато не минат парламентарните избори в Австрия през 2024 не вярвам, че ще влезем в Шенген. Това каза пред журналисти в Страсбург депутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

По думите му до ноември миналата година Австрия не е имала проблем с приемането на България в шенгенското пространство, но след изказване на вътрешния им министър, положението се е променило.

„Вътрешният им министър реши, че тази тема може да им даде няколко процента повече, които да вдигнат резултатите им на местни избори“, обясни Ковачев, допълвайки, че след което не е имало как тезата да отпадне. 

По отношение на позицията на Нидерландия, която също налага вето на приемането на страната ни, Ковачев заяви, че тя няма нищо общо с темата Шенген, тъй като основна причина те посочват, че при тях има много български граждани, които злоупотребяват със социалната система на страната.

Според евродепутата няма вероятност Румъния да бъде отделена от България за Шенген, тъй като това ще наложи създаването на външна граница на Съюза по река Дунав.