Европейската комисия е сключила сделка за до 250 милиона дози от ваксина срещу коронавирус, разработена от испанската фармацевтична компания "HIPRA".

Ваксината все още се оценява, съобщава “Политико”.

През март Европейската агенция по лекарствата започна текущ преглед на ваксината, която е предназначена да предпазва от алфа и бета варианти на коронавируса и ще се прилага като бустер.

14 държави участват в съвместната обществена поръчка.

 Ако ваксината бъде одобрена, те ще могат да подават поръчки при условията, договорени от Комисията.

Тези условия не са оповестени.

За разлика от най-широко използваните мРНК ваксини, ваксината на "HIPRA" на протеинова основа може да се съхранява при сравнително високи температури между 2 и 8 градуса по Целзий, което улеснява работата с нея.

"HIPRA" произвежда ветеринарни лекарства, но след началото на пандемията се насочи към разработването на ваксина на протеинова основа срещу COVID.

Въпреки че се очаква окончателна оценка на ваксината, през юли испанският изследователски институт „IrsiCaixa“ заяви, че редица проучвания показват, че ваксината е в състояние да предизвика реакция на антитела, защитаваща срещу всички често циркулиращи варианти на коронавируса.

"Тъй като инфекциите с COVID-19 в Европа се увеличават, трябва да осигурим максимална готовност в началото на есенните и зимните месеци", заяви комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

"Ваксината HIPRA добавя още една възможност, която да допълни широкото ни портфолио от ваксини."