Последното оръжейно изпитание на Северна Корея е било на хиперзвукова ракета със среден и дълъг обсег, съобщиха държавните медии в сряда, като добавиха, че лидерът Ким Чен Ун е присъствал лично на изстрелването.

"Успешно беше извършено изстрелване на нова хиперзвукова ракета със среден и дълъг обсег, която има военностратегическа стойност", заяви държавната медийна агенция KCNA ден след теста.

С изстрелването Ким заяви, че Северът вече е " придобил стратегически ракети, които са с твърдо гориво, маневрени бойни глави и способни да носят ядрено оръжие".

Военните на Сеул съобщиха, че ракетата, изстреляна рано на 3 апри, е прелетяла около 600 км, преди да се разбие във водите между Южна Корея и Япония.

Последното изстрелване на Пхенян на ракета Hwasong-16 се случи по-малко от две седмици, след като лидерът Ким Чен Ун контролира изпитание на двигател за хиперзвукова ракета със среден обсег на действие.

Северна Корея отдавна се стреми да овладее по-съвременни хиперзвукови технологии и технологии с твърдо гориво, за да направи ракетите си по-способни да неутрализират южнокорейско-американските системи за противоракетна отбрана и да заплашват американските военни бази в региона.

Хиперзвуковите ракети са по-бързи и могат да маневрират по време на полет, което ги прави по-трудни за проследяване и прихващане, докато ракетите с твърдо гориво не се нуждаят от зареждане с гориво преди изстрелване, което ги прави по-трудни за откриване и унищожаване, както и по-бързи за използване.