Китай изрази "силно недоволство" от последния ход на САЩ за налагане на санкции на още китайски компании. На пресконференция в Пекин говорителят на Министерството на външните работи Мао Нин призова САЩ да "спрат да злоупотребяват с различни извинения, за да потискат необосновано китайските фирми".

Според китайския ежедневник "Global Times", САЩ са добавили над 20 китайски предприятия в черния си търговски списък, позовавайки се на потенциални рискове за националната сигурност. В четвъртък, обаче, Държавният департамент на САЩ съобщи, че е наложил санкции на шест субекта, участващи в транспортирането или продажбата на ирански петролни или нефтохимически продукти.

Вашингтон обвини тези фирми, че подкрепят "наблюдението на етническите малцинства от страна на Пекин и че улесняват търговията с ирански енергийни ресурси в нарушение на ограниченията на САЩ".

Сред тях са дружество, базирано във Виетнам, две дружества, базирани в Китай, две дружества, базирани в Иран, и едно дружество, базирано в ОАЕ.

Посочените компании са обвинени в участие в значителни сделки за транспортиране на петролни и нефтохимически продукти от Иран. Освен това Държавният департамент на САЩ заяви, че блокира 20 плавателни съда - собственост на тези санкционирани фирми.