Близки на 71-годишен мъж от севлиевско село се съмняват, че техният роднина е жертва на заговор за вземане на имотите и спестяванията му. Мъжът е болен. Близките му не са го виждали от месеци. По думите им с днешна дата има притеснителни факти, свързани със здравето му и имотното му състояние.

71-годишният Тотьо Колев е от севлиевското село Селище. Има безсрочна лична карта, която обаче вече е невалидна. Имал нова, която никой от близките му не е виждал. Не са виждали и самия възрастен мъж от почти година, когато получава инсулт. 

„Беше жив труп. И от там тръгна цялата сага”, разказва пред NOVA Христо Христов.

Сагата започва около болничното легло на Тотьо. Жена му е починала, няма деца и за него се грижат две братовчедки и племенника Христо Христов.

„През това време се появи едно момче – Борис Тодоров, което създаваше проблеми на персонала на заведението. Той заяви, че ние сме никакви, едни прости селяни и нямаме право да се грижим за Тотьо”, разказва Христо Христов.

Той обясни, че 25-годишният Борис Тодоров е внук на сестрата на починалата жена на Тотьо Колев.

„Де факто няма никаква родствена връзка”, обяснява Христов.

Така се стигнало до конфликт с младия мъж, който е неизвестен дотогава на близките на Колев.

„Борис Тодоров пуска жалба срещу нас, че ние задържаме личната карта. Малко след това отива в полицията и пуска документи за нова лична карта на Тотьо, казвайки, че тя е изгубена. Борис, сдобивайки се с нова лична карта, въпреки че старата е безсрочна, си прави веднага пълномощно, което му дава всички права”, обясни Христов.

Така, получилият инсулт Тотьо Колев, на легло и неадекватен, според медицинските документи, прехвърля имоти на младия мъж, който трябвало да го гледа.

„Има апартамент в град Севлиево. Има два декара парцел, които е дарил на Борис Тодоров, като Борис се задължава да го гледа на своя издръжка”, обяснява още  Христо Христов.

A самият Тотьо Колев продължава да е в неизвестност за своите близки.

Николина Николова е адвокат на Тотьо Колев, наена чрез Борис Тодоров.

„Пълномощното е дори нотариално заверено, въпреки че Законът за адвокатурата не изисква нотариална заверка. Аз поисках, поради факта, че от състоянието му е трудно да разбереш какво осъзнава”, обясни адвокат Николова.

Пълномощното е с печат и пръстов отпечатък, обясни адвокатката.

С пръстов отпечатък, но от другата ръка, имало и още едно пълномощно. И много други документи, твърдят близките на Тотьо Колев, за които те не знаели.

„Това е младо момче, на което Тотьо му е прехвърлил апартамент със задължение за доизглеждане. Дядото е избрал това момче да го гледа”, казва Николова.

Така близките на Тотьо Колев, които са в удостоверението за негови наследници, завеждат дело за запрещение на изчезналия болен човек.

„Заведохме дело за запрещение, за да опазим имуществото му. Лицето не е в състояние да отговаря за действията си. Със съдова деменция още от първия инсулт. При заведеното дело за запрещение от нас, разбираме, че е получил втори инсулт, което ни наведе на мисълта, колкото и брутално да звучи, че не приема нужни медикаменти. Този човек не им трябва вече. Съмняваме се, че всички сметки са му изпразнени”, заяви Христо Христов.

Той казва, че не са допускани до възрастния мъж.

„И майка ми, и леля ми искаха да видят в какво състояние е, но предвид заплахите на Борис Тодоров се страхуват да го потърсят и видят”, казва Христов.

Така, какво се случва с живота, здравето и наследството на един самотен възрастен мъж от севлиевско, никой от близките му не знае. 

„Това не е злоупотреба, а е кражба. Кражба на имотите и средствата на един болен и парализиран човек”, казва Христов.

А решение по делото за запрещение ще излезе в края на този месец, около 22 март.