Участие на „Игранка" в сутрешния блок на телевизия CР24

Правителството на Онтарио включи българи в официалната си туристическа реклама.

Избраниците са танцьорите от училището за фолклорни танци и обичаи „Игранка", създадено там преди 12 години от Катя и Недялко Тилеви. Сънародниците ни участват в рекламната кампанията, която върви под наслова: „Къде съм аз?"

Целта на авторите е да покажат малко известни природни забележителности, както и многообразието на културите в района. Създадени са телевизионен клип и туристически брошури. Клипът се върти по всички телевизионни канали в Канада от средата на юни и ще бъде показван през 2016 и 2017 година. Качен е на интернет и фейсбук страниците на туристическото ведомство на Онтарио, представян е по спортния канал ESPN, както и в шоуто „Saturday Night live" в САЩ. В телевизия OMNI в Канада пък е предвидено видеото да се излъчва със субтитри на 18 различни езика.

Българите са били забелязани от продуцентите на кампанията покрай участието им в коледния базар в Торонто през миналата година и включването им в сутрешния блок на канадската телевизия CP24, също през миналата година.

„Да влезеш в тази реклама си е чисто тото, разказва Катя Тилева. - Ние участваме вече пет години на коледния базар и местната администрация ни познава много добре, но изобщо не сме очаквали такова признание. Помогна ни и фактът, че телевизия CP24 ни показа в сутрешния си блок в живо включване. Когато ни се обадиха, казаха, че ще има допълнително пресяване на участниците, но и че са ни харесали много. След няколко месеца ни предоставиха документите, които да подпишем", допълва ръководителката на училището.

Катя и съпругът й са играли народни танци в Пловдив и Стара Загора. В Канада професионалното им поприще са компютърните технологии. Казват, че любовта към народните танци и музика никога не ги е напускала и затова създават „Игранка". Танцьорите в училището са разделени в два състава - танцуващи за удоволствие и представителна група, в която в момента се изявяват 35 души, 20 от които деца.

В кадрите на туристическата реклама са избрани танци от участието на „Игранка" в коледния базар, за който разказва Катя Тилева.

Показват се жените и децата, облечени в традиционни български носии. Жените изпълняват пайдушко хоро, а малчуганите - танца „Жълтото цвете". Освен сънародниците ни в рекламния спот са запечатани образи на индийци, аборигени, китайци. След първото му излъчване зрителите са можели да отговорят на рекламния слоган „Къде съм аз?" в продължение на 10 дни, като посетят специално създадения сайт www.whereami.com. В този период рекламата не е разкривала за кое място става въпрос.

Според Джеф Хилтс, вицепрезидент на рекламната агенция „FCB Toronto", която продуцира клипа заедно с агенцията по туризъм на Онтарио, събраните отговори са повече от 300 хиляди. Те са варирали страшно много - от Африка до Индия и Исландия, като няма информация някой да е посочил България. Отговорът на гатанката е бил  разкрит в почивните дни след деня на Канадa на 1 юли.

Рекламата не е единственият успех на танцьорите от „Игранка". През миналата година формацията участва и на панамериканските игри в Канада. „Това беше незабравим момент, защото представихме България прeд 50 хиляди души на стадион „Роджърс" при откриването, казва Никола Николов, танцьор в „Игранка" от две години. - След танца ни - само сълзи, много се прегръщахме, много съм благодарен." Той е роден в Канада, но се стреми да научи колкото може повече за България и казва, че народните танци за него са възможност да разбере много за корените си.

„Да ни включат в програмата на откриването на панамериканските игри си беше цяло чудо, спомня си Катя. - Организаторите бяха от „Цирк дю Солей". В Торонто има около 500 училища за танци, бяха избрани само 20 групи и ние бяхме еднa от тях. Участвахме на игрите с девет души",  пояснява Катя. От „Цирк дю Солей" са определили хореографията на всеки състав и са координирали всеки детайл от програмата.

„Игранка" са били включени в общата част на откриването и закриването, както и във самия финал, където танцуват на сцената между спортистите на Канада, докато последните се сбогуват с публиката. На двете церемонии нашите сънародници имат участие от по около 10-15 минути индивидуално и заедно с всички танцьори. За откриването те представят танца „Китка", облечени в разнообразни български народни носии. Той е динамична комбинация от прави хора в размер две четвърти като дунавско право, ситно шопско и бачковско хоро.

Пак през миналата година „Игранка" бе удостоена с Националната награда на Канада за българска организация в страната, която се е интегрирала най-добре в културния й живот. Групата участва във всички големи фестивали в Торонто всяка година, имала е участия в Хаваите, Австралия, Хонконг и САЩ.