След две поредни трети места националният тим на Канада грабна златото в Токио. Футболистките на северноамериканската страна измъкнаха трудна победа над Швеция след изпълнение на дузпи, като в редовното време и продълженията резултатът бе 1:1.

Швеция влезе като фаворит в мача и през по-голямата част от него изглеждаше по-опасният отбор, но пропусна доста положения и в крайна сметка бе победена горе-долу по същия начин, по който канадките отстраниха и другия голям претендент- САЩ.

През първото полувреме шведките имаха сериозно преимущество и играха нападателно, но канадската защита се пропука само веднъж – Стина Блаксениус отбеляза в 34 мин.

През втората част интересните събития започнаха чак след 67 минута, когато шведска защитничка фаулира капитанката на канадките Кристин Синклер и бе отсъдена дузпа за „кленовите листа“. Джеси Флемнгс не сгреши от бялата точка, както и срещу САЩ, и изравни.

До края на мача канадският отбор бе в подем и оказа натиск, но не постигна нищо повече в резултата.

Мачът влезе в продължения. В първата част играта бе накъсана, но нападателна, като и двата тима търсеха гола. През второто продължение шведките имаха видимо игрово предимство и на няколко пъти се разминаха за малко с гола, но канадската защита удържа и в крайна сметка мачът се реши след изпълнение на дузпи.

11-метровите удари бяха белязани с много пропуски от двете страни, като предимството минаваше от единия към другия отбор, преди Джулия Гросо да реализира решаващата последна дузпа за олимпийското злато. Заслужава си да се отбележи, че Джеси Флеминг бе безпогрешна още веднъж при изпълнение на дузпа – тя би първа за отбора на Канада.

Швеция остава с разочарование за втора поредна олимпиада, като пак ще трябва да се задоволи със среброто.

Канада постиган върха в историята на дамския си футбол, премина през големите фаворити, за да спечели титлата, и състезателките заслужено ще бъдат посрещнат в родината като героини.