Канада разреши на производителя на самолети Airbus да използва руски титан в производството си въпреки санкциите. Това съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на изявление на компанията.

" Airbus е наясно, че канадското правителство е наложило санкции на VSMPO и е получил необходимото разрешение, за да гарантира безопасността на операциите на Airbus в съответствие с приложимите санкции", се казва в изявлението на компанията.

През февруари 2024 г. Канада наложи санкции на VSMPO-AVISMA, руска стоманодобивна компания и най-големия производител на титан в света. През септември миналата година компанията също попадна под експортен контрол от страна на Министерството на търговията на САЩ.

През 2022 г., след началото на руската специална операция в Украйна, Airbus обяви намерението си да спре доставките на титан от Русия в рамките на няколко месеца. Компанията уточни, че е разширила покупките в САЩ и Япония. В същото време сертифицирането на нови доставчици поради аерокосмическите стандарти може да отнеме години, отбеляза Airbus.

Както съобщи The Washington Post, за две години западните компании са закупили титан от Русия на стойност стотици милиони долари. По-специално, през 2022 г. ВСМПО-АВИСМА достави на Airbus титан на стойност 24 млн. долара, а през 2023 г. - 345 млн. долара. Компанията стана най-големият купувач сред другите европейски и американски фирми.