Канада обещава да изясни позицията си относно падането на визите за българи и румънци през есента. Това става ясно от съвместно изявление на канадския министър на имиграцията Джон МакКалъм и еврокомисаря Димитрис Аврамопулос след четиристранна среща в Брюксел.

В края на месеца в България предстои техническа мисия от канадски представители по оценка на готовността на страната за отпадане на визите, информират в писменото изявление МакКалъм и Аврамопулос. Подобна мисия вече е била проведена в Румъния.

Канадският министър по имиграцията е обещал да информира европейските партньори през ранната есен за резултатите от оценките, за сроковете за отпадане на визите, включително за необходимите елементи на съдействие от страна на Румъния и България, се казва още в изявлението, което бе публикувано след преговори с началник-кабинета на румънския премиер Йоан Драгош Тудораче, и българските зам.-министри на вътрешните и външните работи Филип Гунев и Румен Александров. Трите делегации и еврокомисарят не пожелаха да отговарят на журналистически въпроси след срещата.

В разпространена писмена позиция от външното ни министерство се казва, че прилагането на визов режим за българи е необосновано неравно третиране.

Очакваме преди планираната за октомври среща на върха ЕС-Канада нашите канадски партньори да представят ясен график за отпадане на визовите ограничения за български граждани.

На срещата ще се подпише споразумение за свободна търговия. Румънските и българските власти заплашват с вето ратификацията, ако няма пътна карта за безвизово пътуване, както това важи за останалите европейски граждани. В сряда въпросът за визовата реципрочност ще се разгледа от колежа на еврокомисарите. Не е ясно кога комисията ще реши дали като ответна мярка да предложи налагането на шенгенски визи за канадски граждани, както изисква европейският регламент.