„Дали се смятам за успял? Определено“, смее се Кало. Дава интервю от плажа на остров Занзибар, където успешно съчетава работата (дистанционно) с активно спортуване и здравословен начин на живот. Кало, както го наричат всички последователи, които е вдъхновил като визионер и ментор, има своя формула за постигане на щастието.

Кое е онова, различното, освен таланта и работохолизма, което го прави изключително успешен? „Конфигурация от различни характеристики, позволяващи на някои хора в определена среда и време да са успешни. Те са даденост, с тях се раждаш, така че съм по-скоро благодарен, отколкото горд, че ги притежавам“, казва той.

Калоян Георгиев обаче определено има с какво да се гордее. Предприемач, иноватор, лидер, и в същото време – луда глава, авантюрист, водещ активен начин на живот и пробващ всякакви екстремни спортове.

За серийния предприемач Калоян Георгиев,

създал десетки компании по света,

парите не са най-важното нещо. Те просто му осигуряват свободата да обиколи земното кълбо, да посети стотици държави (отдавна не ги брои) и в половината от тях да създаде успешен бизнес. Но основен приоритет, който поставя над бизнеса, е семейството му – Янина и 9-годишната им дъщеря Анабел.

Пътят му от квартал „Надежда“ в София до мултинационалния бизнес тръгва от волейбола – открива, че в това е най-силен. Баща му е електротехник, а майка му е трайно безработна като чертожник – след появата на компютрите тази професия изчезва. Но точно тя го надъхва и вдъхновява с толкова важната вяра в себе си.

Нейният Калоян е силен, скача високо, той е умен и отличник в училище. Той е звездата на клуб „Левски“ във волейболните детски, младежки и мъжки отбори.

„Сякаш бях „прекодиран“ от майка ми. Тя ми „продаваше“ идеята, че съм мегамашина, че мога да правя всичко“, споделя Кало.


Най-първата му работа е заедно със сестра му в селското стопанство – за да си събере пари за колело. Накрая обаче получава... едно прасе. „Вече съм на 15 години, а още не съм милионер“, казва неочаквано на баща си. „Забавлява“ се с всякакви експерименти – кафенета, сладоледаджийници, плод-зеленчуци, компютърни клубове...

Завършва икономика в УНСС, но признава, че по-важни са му неговите житейски университети. Докато върти волана на такси например, завързва много ценни контакти и събира около 1,000 визитки на успели хора.

Пробва се в телеком пред фалит и за пръв път попада в корпоративния свят, след като преди това е „продавал чушки и домати“. Днес е натрупал над 20-годишен опит като предприемач с проекти, свързани със здравеопазването, фармацията, здравното застраховане, недвижими имоти, туризъм...


Наричат го „авантюристичен предприемач със страст към създаването на необикновени проекти“. Основател и съдружник на K-Pharm Global Group (KPGG) – процъфтяващ конгломерат от компании за търговия с лекарства, който успешно прави революция във фармацевтичната индустрия. KPGG е новаторска услуга на едно гише за цялостно обслужване: логистика, дистрибуция, маркетинг и регулаторна поддръжка за фармацевтични производители в 50 държави в Африка, Европа и Азия.

Епидемията от COVID-19 в началото на 2020-а закотвя Кало и семейството му на остров Занзибар. Отиват за седмица, а са там и до днес. Още първия месец решават да направят нещо на локално ниво. Оглеждат се – плажът е супер як.

Купуват много изгодно място, топ локация на плажа.

Създават коуъркинг център,

или място за споделена работа, за дигитални номади – хора, работещи дистанционно навсякъде по света. Иновативното и уникалното в проекта на Кало е, че изгражда и силен спортен център. Работа в офис среда, плюс спорт в късче от рая с плаж, море и вятър – кайт, крос фит, джънгъл джим, бокс, тенис, яздене по морския бряг... Перфектната комбинация за новите успешни хора.


„Направих проучване и открих, че такива места по света почти няма – казва Кало. – Големите луксозни вериги от типа „Хаят“ или „Шератон“ са насочени към успешния човек от старото време. Представяш си един богат човек с шкембе, всички го обгрижват, а той става от стола с помощ.“

През последните години светът все повече се променя. Сега успешните хора реализират мечтите си на много по-млада възраст. Ако преди са правили пари на 50 години, сега много хора го правят на 30+ години. Новата генерация успешни хора са в много по-добро физическо и психическо състояние, добре балансирани и много по-активни.


Те непрекъснато търсят нови предизвикателства, водят здравословен начин на живот, самоограничават се, макар да могат да си позволят всичко. Променя се дефиницията за успешен човек. Променят се нуждите на тия хора, те могат да си позволят всичко, но си налагат органичения – на храна, безцелно лежане по плажа и други неща. Съответно възниква необходимост от нов вид хотелски комплекси, предлагащи такъв начин на живот, обяснява Калоян.

Все повече сред младите успели хора са

търсачите на силни усещания

походи през джунглите, летене с хеликоптери до планините, сърф, всякакъв вид тренировки, с най-модерно оборудване, плюс правилно хранене и добра компания. Тази иновативна концепция следват Калоян и Янина при създаването на хотелски комплекси.


Първо изграждат бутиковия комплекс The Nest от луксозни къщи на Източното крайбрежие, който бързо става популярен. Калоян решава да изгради общо 150 такива къщички. Коства му много време да закупи още земя, заради многото собственици, и едва преди няколко месеца успява да влезе във владение.

За новия хотелски комплекс Ankaya villas идеята е също да е място за здравословен начин на живот от висок клас. „Ако искаш например да яздиш кон по плажа, ще можеш да избереш най-красивия кон, на най-красивия плаж“, обяснява Кало. За тренировки се предоставя най-качествената база с най-доброто оборудване.

Предвидени са и всякакви приключения: кайт училище, яздене, сафари, дайвинг, гмуркане сред акули и делфини, походи в джунглата, джипове, джетове, катамарани... Всичко, което активните млади хора биха пожелали.

Времето на Занзибар предразполага към физическа активност. Температурите през цялата година денонощно са от 25 до 29 градуса, рядко стигат 30. Отделно райските красоти, симпатичните хора и много добрата среда за живеене. Това задържа Калоян и семейството му на острова.


Денят му започва в 6:30. Отделя време за Анабел, води я на училище. После тренира 2 часа в залата и на плажа, закусва. Храни се само два пъти на ден.

Намира време и да покара джет. След това отново работа, тренировки. Привечер язди, а останалото време е за семейството и приключенията.

Много често им гостуват деца от училището на Анабел. „То е интернационално, с деца от всички континенти. Дечицата обичат да спят у нас, защото има много интересни неща за правене. Това ми е едно от най-любимите неща – да се занимавам с деца“, казва Калоян.


Той твърди, че една работа може да се свърши за 4 до 6 часа, вместо за 8. „Спя 8 часа, тренирам 4 часа и ми остават цели 12 часа! Въпросът опира до управление на времето“, казва Кало. Оставил е голяма част от компаниите си да ги управляват специалисти. „Подбирам си добре хората и се научих да им гласувам доверие, защото не е лесно“, смее се Кало. Често е мотивационен лектор на събития в България и по света.

Легендарни сред почитателите му са „Седемте компонента на щастието на Кало“: семейство и приятели, социална среда, здраве, бизнес (заради стандарта на живот), професионализъм, авантюри и приключенски дух, хармония и вътрешни принципи...


Един от важните компоненти е legacy. „Legaсy означава да инвестираш най-ценния ресурс – времето, а също и пари в нещо, от което не печелиш. Това, което винаги е било важно за мен, е образованието. Винаги съм подкрепял и ще подкрепям хора и образователни институции.

Legaсy е, защото не правя училище заради бизнес с него. Това е социална инициатива, благотворителност. Харесва ти идеята. За мен образованието е най-голямата ценност“, казва той. Финансирал е образователни проекти в България и Африка.


В неговата скала от ценности

на първо място е семейството

„Хората обикновено казват, че семейството е най-важно, но 90% от тях се оплакват, че от работа нямат време да си видят жената, децата. Не може това да е най-важното нещо за теб и да не инвестираш най-ценния си ресурс – време – за него“, смята Калоян.


„Предприемач иноватор? Добре звучи, но когато нещата не ни се получават по план, вместо „иноватори“, започват да ни наричат „луди“, смее се Кало.

„За мен успехът не е в трупането на пари, а в способността да реализираш мечтите си, каквито и да са те“, казва той. Един от най-успешните ни сънародници зад граница е свикнал да не се бои от завист, нелоялна конкуренция и непочтени удари под кръста. „Не си струва да си вгорчавам живота с такива мисли, те спъват развитието“, коментира българинът.