В периода 6-9 юни 2024 г. в страните членки на ЕС ще бъдат произведени избори за Европейски парламент - първите след излизането на Великобритания от съюза. Ето актуалната справка за България:

Територия: 110 994 кв. км. 

Население: 6 445 481 души (По данни на Националния статистически институт към 31 декември 2023 г.) 

БВП на глава от населението: 22 000 евро, което е под средното ниво за ЕС (По данни на Евростат от 2022 г.)

Дата на изборите: Изборите за Европейски парламент в България ще бъдат произведени на 9 юни 2024 г. и ще се проведат заедно с извънредните избори за национален парламент. 

Право на глас имат: 6 157 220 души (По предварителни данни, публикувани от Централната избирателна комисия) 

Минимална възраст за гласуване (Кой може да гласува): Българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в България или в друга държава от Европейския съюз.

Граждани на друга държава от Европейския съюз, които отговарят на същите условия, не са лишени от правото да избират в държавата членка, на която са граждани, и имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България, също имат право да гласуват.

Задължително ли е гласуването: В България гласуването е задължително, но няма предвидена санкция, ако избирателят не гласува. 

Как и къде може да се гласува: Гласоподавателите в България не е необходимо да се регистрират. Те могат да упражнят правото си в избирателната секция според постоянния адрес. Ако някой иска да промени избирателната си секция според настоящия адрес, трябва да подаде заявление до местната администрация. Изключения са възможни за докторанти, студенти и ученици. 

Граждани на други държави от европейския съюз, гласуващи от България, трябва да се регистрират предварително не по-късно от 40 дни преди изборите.

Български граждани, гласуващи от друга държава на Европейския съюз, трябва да заявят намерението си да гласуват не по-късно от 25 дни преди изборния ден. Те могат да гласуват в чуждестранните представителства, но само ако са пребивавали в България или в друга страна от ЕС поне три месеца непосредствено преди изборния ден.

Гласуването в България е смесено – с машина и с традиционна хартиена бюлетина. В страната се гласува с лична карта, а избирателите извън нея могат да се идентифицират с паспорт или военна книжка. Законодателството не предвижда гласуване онлайн, гласуване по пощата или чрез пълномощник. Избирателите с трайни увреждания могат да гласуват с подвижна избирателна кутия.

Избирателни райони: Територията на страната и секциите извън нея формират един многомандатен изборен район, като всички избиратели избират измежду едни и същи списъци с кандидати.

Избирателен праг: За да спечелят поне едно място за член на Европейския парламент, политическите партии, коалиции или независими кандидати трябва да получат поне една седемнадесета част от всички действителни гласове. 

Преференциално гласуване: Има преференциален вот, който дава на избирателите възможност да посочат своя предпочитан кандидат в рамките на партията, която са избрали. Броят на преференциите определя реда, в който се избират кандидатите в партийните листи.

Минимална възраст за кандидатиране за евродепутат: 21 години

Брой евродепутати до момента: 17

Брой евродепутати в новия състав на ЕП (след изборите): 17. В новия Европейски парламент от България ще има същия брой евродепутати.

Разпределение на местата в ЕП в момента: Европейска народна партия (7); Прогресивен алианс на социалистите и демократите (4); „Обнови Европа“ (3); „Европейски консерватори и реформисти“ (2); Независими (1).

Партии и коалиции, които ще се явят на евроизборите, и към кое семейство принадлежат: Общо 31 партии и коалиции, както и един нeзависим кандидат, са се регистрирали за участие в изборите за членове на Европейския парламент от България, показва справка на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Политическите сили по реда на отредения жребий са: „Има такъв народ“, „Глас Народен“, „Синя България“, „Ние гражданите“, „Български гласъ“, „Коалиция на розата“, „Център“, „Солидарна България“, „Единение“, „Българско национално обединение“, „Възраждане“, „Морал, единство, чест“, „Продължаваме промяната-Демократична България“, „Народна партия „Истината и само истината“, „Български възход“, „Граждански блок“, „Общество за нова България“, „Левицата“, „Партия на зелените“, „Ние идваме“; ГЕРБ-СДС (Европейска народна партия), „Български национален съюз „Нова демокрация“; „БСП за България“ (Прогресивен алианс на социалистите и демократите), „Величие“; „ВМРО-Българско национално движение“ (Група на европейските консерватори и реформисти); „Пряка демокрация“; „Движение за права и свободи“ (Обнови Европа); „Зелено Движение“; „За Велика България“, „Български съюз за директна демокрация“.

Водачи на партийни листи: Водачите на листи по реда на отредения жребий са: Ивайло Вълчев, „Има такъв народ“; Светослав Витков, „Глас Народен“; Цвети Кирилова; „Синя България“; Пламен Пасков, „Ние гражданите“; Кузман Илиев, регистриран като независим; Георги Попов, „Български гласъ“; Александър Томов, „Коалиция на розата“; Васил Божков, „Център“; Ваня Григорова, „Солидарна България“; Яни Андреев, „Единение“; Димитър Бунов, „Българско национално обединение“; Станислав Стоянов, „Възраждане“; Радостин Василев, „Морал, единство, чест“; Никола Минчев, „Продължаваме промяната-Демократична България“; Венцислав Ангелов, „Народна партия „Истината и само истината“; Даниела Везиева, „Български възход“; Иван Гешев, „Граждански блок“; Димитър Тошев, „Общество за нова България“; Валери Жаблянов, „Левицата“; Тодор Ангелов, „Партия на зелените“; Николай Хаджигенов, „Ние идваме“; Росен Желязков, ГЕРБ-СДС; Боян Расате, „Български национален съюз „Нова демокрация“; Кристиан Вигенин, „БСП за България“; Николай Марков, „Величие“; Ангел Джамбазки, „ВМРО-Българско национално движение“; Петър Клисаров, „Пряка демокрация“; Джевдет Чакъров, „Движение за права и свободи“; Борислав Сандов, „Зелено Движение“; За Велика България“, Валери Григоров, „За Велика България“; Даниел Божилов, „Български съюз за директна демокрация“. 

Кога ще започне публикуването на резултатите: Екзитполове се очакват към 20:00 часа на 9 юни, а резултатите се обявяват не по-късно от пет дни след края на изборния ден.