Имам един приятел, привърженик е на Доналд Тръмп и като много българи в САЩ, не разбира проблемите с расизма, историческия контекст на процесите в страната, комунистическото минало в Родината му го е направила по-податлив на слухове и конспирации, усещането, че някой винаги нещо крие. Трудно разбира, че ако нещо е добре за САЩ и недобре за друга държава, е всъщност добре за него. Защото живее в САЩ, плаща данъци тук и това е неговата избрана втора родина. Вероятно всеки познава такива хора, а може би и ти, който четеш това, си такъв.

Този мой приятел ежедневно ми праща клипчета от китайското приложение TikTok, които уж показват някакви скрити от мейнстрийм медиите новини, разни мнения на „експерти“, гафове на Байдън, често така монтирани, че са извадени напълно от контекст, а за някои подозираме, че са манипулирани с помощта на приложения, използващи изкуствен интелект. Тук трябва да отбележа, че алгоритъмът на TikTok в родината на приложението Китай показва образователни и полезни видеа на потребителите там, а в Запада – теории на конспирациите и забавни тъпотии.

Онзи ден този мой приятел ми праща видео, в което Джо Байдън говори за успешната политика в областта на трудовата заетост – безработицата в САЩ остава рекордно ниска въпреки инфлацията и други проблеми на икономиката.

На фона на тази реч има списък с различни вериги магазини и броят на обектите, които затварят. Според текста там – 1200. Бързо търсене в Google показва, че бизнес изданията смятат, че затворените магазини ще са 800, не 1200. Това обаче няма особено значение. То внушава, че икономиката на САЩ е в колапс и виновен е президентът. Истината е, че в последните 10 години физическите магазини затварят с все по-бърз темп, а причината е, че ние пазаруваме все повече онлайн и това няма да се промени. Търговските обекти от тухли и керемиди ще затварят все повече.

Видеото е публикувано в дните, когато една не много голяма банка в САЩ имаше проблеми и беше взета под федерален контрол.

Но как се стигна до тези проблеми? След разпространяването на слухове в Twitter и други социални мрежи за проблеми в тази банка – Silicon Valley Bank, само за ден клиентите й изтеглиха 43 милиарда долара. В края на 2022 г. общите депозити в банката са 173 млрд. долара, т.е. за ден са изтеглени 25% от всички.

Почти няма банка в света, която да може да издържи на това. И всяка една ще има нужда от държавна подкрепа, за да избегне колапса. Преди няколко години нещо такова се беше случило и в България с Първа инвестиционна банка – отново след кампания от слухове и конспирации, които плъзнаха из социалните и някои онлайн медии.

Дезинформацията в социалните мрежи и използването им като оръжие се превърна в основна тема по време след изборите в САЩ от 2016, 2020, 2022 и пандемията от COVID-19. Американците, които разчитат на социалните мрежи като основен източник на новини, по-често вярват на фалшиви или недоказани истории за важни теми като политиката и COVID-19. Това показва проучване на изследователския център „Пю“ от 2021 г. Изследователите са установили, че хората, които използват социални платформи за новини, са по-малко информирани за важни теми в обществено-политическата област и са по-податливи да вярват на слухове и измами.

Българите вероятно сме още по-податливи заради вроденото ни по времето на комунизма и криминалния преход недоверие към официални институции и медии.

С развитието на изкуствения интелект, който може да имитира гласове, да манипулира видео и дори речи на политици, разбирането на това кое е истинско и кое не, ще става все по-трудно. 

Не е лошо човек да използва социалните мрежи, за да се информира. Но трябва да се гледа източника – знаете ли коя е медията, кой е собственикът, кои са журналистите, които работят там като имена и биографии, как са постъпили, когато са допуснали грешки в работата си (да, всички медии допускат). Ако нещо ви звучи твърде потвърждаващо тези, в които вярвате – замислете се – вероятно алгоритъмът ви го показва именно по тази причина – социалните мрежи знаят какво мислите и вярвате. Но това не означава, че ви показва факти и истина, а само това, което искате да чуете. 

Слуховете и теориите на конспирациите в социалните мрежи провалят политически кандидати, изстрелват други нагоре, сриват банки и компании, принуждават взимането на абсурдни решения. Само защото сме податливи на тях. Always consider the source.