След четири седмици на свидетелски показания в съдебната зала в Ню Йорк, след седмица се очакват заключителните пледоарии на прокуратурата и защитата и решението на съда по делото си за платени пари за мълчание срещу бившия президент Доналд Тръмп.

Окръжната прокуратура в Манхатън призова редица свидетели и представи десетки тайно записани разговори и документи, като доказателства по делото, припомня ВВС.

Според обвинението, през 2016 г. Тръмп е наредил плащане в размер на $130,000 на звезда от филми за възрастни, за да избегне сексскандал, за който се е опасявал, че може да провали президентската му кампания, а след това е разрешил незаконна схема за възстановяване на разходите, за да прикрие плащането.

Тръмп отрича всички 34 обвинения във фалшифициране на бизнес документи по делото. 

В понеделник Майкъл Коен, бивш адвокат на Тръмп, даде последните си показания. Той вече свидетелства, че Тръмп е одобрил план за възстановяване на 130,000 долара, които са били платени на Сторми Даниълс, която вече сама даде показания.

Според правни експерти прокуратурата е свършила ефикасна работа. Но дори при наличието на солидни доказателства и свидетелски показания те признават, че присъдата по сложното наказателно дело далеч не е гарантирана.

Каква е историята?

Въпреки че делото срещу бившия президент е съсредоточено върху фалшифицирането на документи за прикриване на плащането, прокурорите прекараха първите седмици от процеса като запознаха съда с това какво е довело до даването на 130,000 долара от Коен на Сторми Даниълс.

Разпитите започнаха с Дейвид Пекър, бившия издател на National Enquirer. Той описа поредица от срещи в Trump Tower, на които твърди, че заедно с Коен и Тръмп са разработили план за потулване на негативните истории, свързани с бившия президент, включително предполагаеми сексуални контакти – когато той се кандидатира за президент.

Показанията му се оказаха значителни, каза бившият прокурор от Манхатън Ланс Флетчър.

„Той няма репутация, която да е била разрушена от това. И той наистина изглеждаше като приятел на Тръмп“, каза Флетчър. „Така че мисля, че той е почти безпристрастен свидетел.“

Оттам нататък прокурорите призоваха редица други лица, включително бившата съветничка на Тръмп Хоуп Хикс и бившия адвокат на Даниелс - Кийт Дейвидсън, да потвърдят историята.

„Те свързват (показанията си в) един завладяващ роман... за това как всички тези герои си взаимодействат“, каза професорът по право в Колумбийския университет Джон Кофе. 

Те също така преплитат доказателствата като дневници за срещи, записи и разписки за плащания на „тихи пари“, направени към портиера на Trump Tower и към модела на „Плейбой“ Карън Макдугъл, за да подкрепят разказите на свидетелите.

Звездни свидетели разкриват тайни

Прокурорите използваха седмиците на показания и доказателства, за да стигнат до най-очакваните свидетели, включително Сторми Даниълс.

Адвокатите на Тръмп от своя страна работиха усилено, за да ограничат показанията ѝ.

Макар че прокурорите обещаха да подхождат внимателно, докато я разпитваха за предполагаемата сексуална среща в хотелски апартамент в Невада през 2006 г., тя все пак се оказа неконтролируем свидетел, каза съдия Хуан Мерчан пред съда. Самият Тръмп отрича да е правил секс с нея.

Категоричните показания на порнозвездата доведоха до няколко неуспешни искания за прекратяване на съдебното производство от страна на правния екип на Тръмп и може би отвориха вратата за обжалване, смятат някои правни експерти.

Други обаче заявиха, че контекстът е помогнал на прокурорите да покажат защо бившият президент би искал отчаяно да плати за нейното мълчание, за да защити кампанията си.

„Тя навлезе в някои неприлични подробности, които според мен отидоха твърде далеч“, каза Ренделман. „Но в същото време аргументът на обвинението е, че колкото по-любопитна е тя, толкова повече Тръмп би искал тя да бъде закрита.“

В крайна сметка Даниълс може да свидетелства само за това какво е довело до плащането на парите за мълчание.

За възстановяването на разходите зад кулисите съдът трябва да разчита на проблемен свидетел: осъден престъпник, който напоследък изкарва прехраната си с нападки срещу Тръмп, отбелязва ВВС.

Спокоен и уравновесен, Коен застава пред съда

В началото на седмицата обществеността затаи дъх, докато бившият довереник на Тръмп, превърнал се в негов враг, Коен, беше призован да се яви пред съда.

Мнозина очакваха същия герой, който е автор на пламенни постове в социалните мрежи, атакуващи бившия президент, но който преди се кълнеше, че би поел куршум за Тръмп.

Сега мъжът, който говореше в син костюм и вратовръзка, ги изненада. Коен изглеждаше уравновесен, докато разказваше подробно за десетилетията си с Тръмп.

„Той е премерен. Той е разсъдлив“, каза Даян Кисел, бивш съдия от Върховния съд на Ню Йорк и прокурор от Манхатън. „Не е позволил да се прояви някакво пристрастие или неприязън към г-н Тръмп“.

Коен разказа пред съда за първоначалното си възхищение, работейки като личен адвокат на милиардера в продължение на 10 години. Той призна, че е имало и спадове, включително лъжи от името на Тръмп.

Според експерти спокойствието му е помогнало на прокурорите, а показанията му са били подкрепени от слабия кръстосан разпит на правния екип на бившия президент през първия ден.

Адвокатът на Тръмп, Тод Бланш, първоначално изглеждаше неорганизиран, като понякога се препъваше в разпитите си, заявиха експерти пред Би Би Си.

Но през втория ден той като че ли постигна напредък, поставяйки под съмнение детайли от показанията на Коен, включително телефонен разговор от октомври 2016 г., проведен от Коен с бодигарда на Тръмп, в който той твърди, че е разговарял с бившия президент за детайли от плащането на „тихи пари“.

Това беше напомняне за това, което според експертите е един от най-големите проблеми на прокурорите: Достоверността на Коен. Защитата наблегна на факта, че той е осъден престъпник, който е прекарал известно време в затвора, след като е бил осъден по няколко обвинения, включително за лъжа пред Конгреса.

Коен заяви, че бившият главен финансов директор на Тръмп Алън Вайселберг – който в момента излежава присъда за лъжесвидетелстване в затвора на остров Райкърс – е решил да класифицира възстановяванията от сметката на Тръмп като правни разходи. Коен свидетелства, че е чул Вайселберг да получава разрешение от самия Тръмп.

Докато Коен говореше, прокурорите показаха и десетките чекове, счетоводни книги и фактури, които са в основата на обвинителния акт, съдържащ 34 точки.

Но разказът на бившия адвокат на Тръмп може да не повлияе на всички съдебни заседатели.

„Вие разчитате на свидетел, който в много отношения ... е с по-голям багаж от другите“, каза Ренделман. „Това прави малко по-трудно доказването на делото отвъд разумното съмнение.“

Няколко свидетели сякаш потвърждават това.

„Той изобщо не мислеше за (съпругата си) Мелания“, казва Коен пред съда. „Всичко беше свързано с кампанията.“

Но прокурорите трябва да изяснят тази връзка пред съдебните заседатели.

„По същество те трябва да свържат тези плащания с мотив, който ги свързва с кампанията“, каза г-жа Кисел. „Това изисква обобщение за цял живот, защото наистина трябва да се свържат тези точки.“

В крайна сметка присъдата може да зависи от избора на съдебни заседатели, твърдят експерти.

Дванадесетте членове и шестимата заместници бяха избрани измежду стотици, които изразиха различни политически възгледи и познания за Тръмп и този случай.