Бившият президент Доналд Тръмп публикува в понеделник видео в своята социална мрежа, което използва език от времето на нацистка Германия, че ще има „Обединен Райх“, ако той спечели изборите през 2024 г.

Фразата „Обединен райх“ се появява като част от хипотетични новинарски заглавия, които обявяват хипотетичната победа на Тръмп на изборите през 2024 г., като глас зад кадър пита: „Какво се случва, след като Доналд Тръмп спечели?“

Под голямо заглавие, което гласи "КАКВО СЛЕДВА АМЕРИКА?" има по-малко заглавие отдолу, което изглежда гласи: „ИНДУСТРИАЛНАТА СИЛА СЕ УВЕЛИЧИ ЗНАЧИТЕЛНО ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ОБЕДИНЕНИЯ РАЙХ.“

След това видеото прогнозира икономически бум, намаляване на данъците, охрана на границите и депортиране на имигранти без документи, ако Тръмп спечели изборите през 2024 г.

В изявление до "Асошиейтед прес" от кампанията на Тръмп твърдят, че това не е предизборен видеоклип, а е споделен от служител, който не е видял думата.

„Това не беше предизборно видео, то беше създадено от случаен акаунт онлайн и повторно публикувано от служител, който очевидно не е видял думата, докато президентът беше в съда“, каза в изявление Каролин Лийвит, прессекретарят на кампанията.

Видеото е публикувано в 13:58 часа източно време, когато процесът по делото за мълчаливи пари на Тръмп беше на обяд. Видеото все още не беше свалено късно вечерта в понеделник.

Говорител на кампанията Байдън-Харис 2024 г. разкритикува видеото, като каза, че то „повтаря като папагал книгата „Моята борба“ (на Хитлер).

„Америка, спрете да скролвате и обърнете внимание. Доналд Тръмп не си играе игрички; той казва на Америка какво точно възнамерява да направи, ако си върне властта: да управлява като диктатор над „Обединен райх“. Копирайки „Моята борба“, докато предупреждава за кървава баня, ако загуби, е типът необмислено поведение, което получаваш от човек, който знае, че демокрацията продължава да отхвърля неговата крайна визия за хаос, разделение и насилие“, се казва в изявлението на говорителя Джеймс Сингър.