Боби Иванов

С хакерите е така - не вярваш, че ще те хакнат или че ще пуснат неправомерно получената информация в интернет - случва се. В Канада. Но последствията са за целия свят. Avid Life Media Inc. е собственик на популярния „сайт за изневери" Ashley Madison. От компанията не приеха на сериозно хакерските заплахи за публикуване на данни на милиони потребители и смятаха, че всичко е блъф. Е, вече стана ясно, че заплахите са си били напълно реални.

Каква е историята? През юли хакери заявиха публично, че са откраднали потребителска информация от сайтаAshleyMadison.com, който предлага възможност за онлайн запознанства с цел изневяра. Хакерите заплашиха компанията майка Avid Life Media, че ще публикуват всички данни онлайн, ако сайтът не бъде затворен и услугата прекратена официално, припомня Wall Street Journal. Миналата сряда Avid Life потвърди, че някои от данните, публикувани в интернет, са легитимни, а това предизвика широка обществена реакция. Мнозина потребители започнаха да търсят имената си в базата данни, адвокати, специалисти по разводи пък търсиха потенциални доказателства, а един британски магазин за цветя дори заяви, че ще предлага намаление на „извинителни цветя".

Помните ли миналогодишната история със Sony Pictures Entertainment? Е, този случай е още по-драматичен. В случая на Sony хакери, за които Белият дом се опита да твърди, че били свързвани със Северна Корея, но не бе доказано, искаха просто да се спре пускането на един филм, а тук става дума за искане за спиране на най-печелившия бизнес на Avid Life, който има над 38 млн. потребители.

Проблемът с хакерите е, че „се доверяваш на някой, който сам по себе си не заслужава доверие", каза бившият агент на ФБР Андре МакГрегър, сега директор по сигурността в Tanium Inc. - фирма за киберсигурност. Лошото в случая е, че дори AshleyMadison не информира достатъчно потребителите си за евентуален пробив в базата данни и открадната потребителска информация. До миналата седмица на началната страница никъде не се споменаваше такова нещо, а ако потребителите искаха допълнителна информация по случая, те трябваше да ровят в секцията с прессъобщенията или да намерят информацията случайно в медиите.

Въпросите от тази история са няколко. Първо е важно да се попита дали се прави достатъчно по осигуряване сигурността на информацията, публикувана в мрежата. Второ, до колко потребителите са готови да се откажат от собствената си неприкосновеност, споделяйки информация за себе си в сайт за запознанства. И не на последно място - случаят „AshleyMadison" показателен ли е за липсата на потребителска култура онлайн, т.е. всеки качва всичко навсякъде, без да се притеснява от това, но при евентуален проблем и споделяне на дадената информация с други започва да се притеснява за себе си и да търси компенсации.

Важно е също така да се пита дали въпросните потребители на сайтовете за изневери като този не са били наясно, че някога някъде и по някакъв начин техните партньори в живота няма да разберат за някоя он- или офлайн изневяра.

В сряда хакерите публикуваха огромна част от информацията, съдържаща милиони имейл адреси на американски държавни служители, британски чиновници и топ изпълнителни директори на европейски и северноамерикански компании. Този скандал има и своите специфики. Тук не говорим за изтичане на информация от държавна агенция. Не става дума за мегаизвестни личности, плачещи за своите голи снимки, изтекли в мрежата от облака iCloud. В случая имаме милиони потребители, обикновени и не толкова обикновени, които са извършили грях спрямо религиозните и патриархални разбирания на голяма част от обществото. Сега техните прегрешения са публични и всички се възползват от това. А двама вече се и самоубиха, понеже предпочетоха да не доживеят своя резил пред роднини и близки.

Първо хакерите експлоатират получената информация и изнудват собственика на сайта. На второ място идват адвокатите, които ще се радват на многото работа. От другата страна на многоликата ситуация са и самите брачни партньори, станали „жертва" на брачното престъпление. Да не забравяме и хората, източващи кредитните карти.

„Никога не ми се е случвало нещо подобно", коментира бракоразводният адвокат Раул Релдер, който се радва на многото нови дела.

Огромната част от проблема всъщност е, че потребителите нямат онлайн култура. Днес всички масово качват снимки, информация, регистрират се тук-там, раздават си имейла, телефона с цел „подобряване на сигурността", снимат си дори личните карти, ако Facebook реши да провери самоличността им. Всичко това в името на какво?

Всички качват всичко без особено замисляне за последиците, защото те са „евентуални". Всеки смята, че компании като Google, Apple и Yahoo са невъзможни за хакване, а какво ли остава за сайт за запознанства като Ashley Madison. „Евентуалните" последици ще се случат „утре", а то е много далеч от „днес", което е сега и веднага. Вероятно „жертвите" на сайта за прелюбодейство, чийто слоган е „Животът е кратък. Изневерѝ.", не са разсъждавали днес за това, което ще последва утре. Между тях има над 15 хиляди имейл адреса на правителството и военните на САЩ. Напомняме, че неправомерното използване на ресурси и губене на време на правителството се счита за престъпление според щатското законодателство, следователно мнозина от тези чиновници, решили, че „животът е кратък", ще бъдат наказани, уволнени или дори вкарани в затвора. Стотици имейл адреси пък са свързани с престижни университети като Харвард и Йейл, които продължават да отказват коментар.

От публичните съобщения на хакерите обаче става ясно, че атаката не е осъществена с цел търсене на финансова изгода или трупане на друг тип дивиденти. Единственото искане към компанията беше да свали сайта, а към потребителите посланието е по-скоро морално. „Виждате ли се тук?", попита групата, наричаща себе си „Impact Team", в изявление в рамките на изтеклите файлове в черната мрежа (dark web). „Avid Life Media ви предаде и излъга. Преследвайте ги и искайте обезщетения. След това продължете с живота си. Научете уроците си и извадете поуки. Срам сега, но ще го преживеете", допълват хакерите.

И докато мегаскандалът продължава да се развива, а ФБР и канадската полиция разследват, остават въпросите за бъдещето на Avid Life Media, която вярва, че пробивът е осъществен от вътрешен човек. Не е ясно колко още информация ще бъде публикувана, както и дали сайтът ще продължи да оперира, като под най-голям въпрос е неговото финансово бъдеще.

Мнозина адвокати вече спекулират, че всички засегнати потребители ще търсят правата си в съда срещу компанията, която се самооценява на $1 млрд. и има приходи от 115 млн. долара за 2014-а, което е 45-процентно увеличение спрямо миналата година.

„Ударът е сериозен, каза анонимен банкер, който не е оторизиран да говори публично по темата. - Ако който и да е бизнес има нужда от поверителност, това са те. Сега я изгубиха."

Всъщност Ashley Madison изневери на собствените си потребители, като не пожела да приеме заплахите насериозно. А в интернет нищо не е сигурно и всичко е възможно. Колкото повече потребители го разберат, толкова по-сериозно ще започнем да гледаме на онлайн сигурността.