Нарушената бъбречна функция може значително да повиши риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване поради натрупванията на калций около кръвоносните съдове. Според ново проучване измерването на концентрациите на тези депозити може да се окаже по-добър индикатор относно опасността от сърдечно-съдово заболяване при хората, които страдат от хронично бъбречно заболяване, в сравнение с конвенционалните тестове.
Бъбреците играят важна роля в поддържането на сърдечното здраве, като контролират нивата на кръвното налягане и регулират потока на важни електролити. В този смисъл всяка повреда във функцията им може да доведе до дестабилизиране нивата на кръвното налягане, която напряга сърцето. Бъбреците още помагат за поддържането на нивата на калций в кръвта. Когато те не успяват да „отмият" калция, той започва да се натрупва в кръвоносните съдове на сърцето. Състоянието е познато като „атеросклероза" - форма на сърдечно заболяване. 
Екипът учени от училището по обществено здраве „Джон Хопкинс Блумбърг" в САЩ проследяват 6,553 души на възраст между 45 и 84 години, които участват в мултиетническо проучване на атеросклероза. 1,284 от тях страдат от хронично бъбречно заболяване и никой няма анамнеза на сърдечно такова. За периода от 8, 4 години през които изследователите наблюдават участниците за настоящото проучване, е съобщено за 650 случая, касаещи сърдечно-съдовото здраве, включително коронарна болест на сърцето, инсулт, сърдечна недостатъчност и периферна артериална болест. 236 от тези пациенти страдат от хронично бъбречно заболяване.
Екипът учени оценява риска от сърдечно-съдово заболяване при тези пациенти, като измерва натрупванията на калций в стените на коронарните артерии. Вземат се предвид и други данни като дебелината им и стесняването на артериите в краката. Установява се, че измерването на калциевите натрупвания дава най-голяма точност - в сравнение с другите тестове - при пациентите с хронично бъбречно заболяване. Данните са публикувани в ,,Джърнъл ъф ди Американ сосайъти ъф нефролоджи".