Днес станаха ясни номерата на партиите и коалициите в бюлетината за предсрочните избори на 2 октомври.

ЦИК

изтегли днес жребия за вота и за реда на представяне на кандидатите. Участниците в изборите са общо 29 - 23 партии и 6 коалиции ще се борят за гласовете на избирателите. Промени в листите оттук нататък са възможни, само ако някой кандидат се откаже или не отговаря на условията.

Процедурата

започна със скандал. Още докато председателят на ЦИК Камелия Нейкова разясняваше начина, по който ще се осъществи тегленето, в залата нахлу Юлиян Ангелов от ВМРО. Той размаха два листа, на които беше изписано “ЦИК – национални предатели” и “ЦИК – кога ще спрете гласовете от Турция”.“Кога ще спрете гласовете от Турция с вашите предателски решения? Кога ще спрете фалшификациите на изборите. ЦИК – национални предатели, позволявате на Турция да командва България”, изкрещя той. 

Първи беше изтеглен

за партията на Стефан Янев "Български възход". Жребият определи номер 28 за „БСП за България“, коалицията ГЕРБ-СДС ще е номер 24 в бюлетината, а партия „Продължаваме промяната“ ще е с номер 9.На „Има такъв народ“ се падна номер 19, а на "Демократична България“ – 25. “Възраждане” ще бъде с номер 14, а тегленето определи за ДПС номер 1.

Ето и как подреди жребият останалите претенденти:

Коалиция “Справедлива България”- 6“Движение на непартийните кандидати” - 18“Пряка демокрация” - 7“АТАКА” - 27"ВМРО” - 5“БТР - България на труда и разума”- 12“Глас народен “- 20“Българска социалевродемокрация - евролевица” - 26“Правото” - 22"Продължаваме промяната" - 9НФСБ - 8Русофили за възраждане на Отечеството - 29"Възраждане" - 14Коалиция "За теб, България" - 13МИР - 10Български национален съюз - 16Народна партия "Истината и само истината" - 23Български съюз за директна демокрация - 2БНО - 3ДПС - 1“Изправи се, България” - 17“Национално движение Единство” - 4“Консервативно Обединение на Десницата” - 11“Единна народна партия” - 21

Някои от партиите

комбинация от две числа и е символ на дипломация, на лидерство и на баланс. Като сигнал, поднесен от съдбата, прие изтегления номер 1 Сезгин Мехмед от ДПС.ГЕРБ обаче е на мнение, че числата нямат значение. "Разчитаме на себе си, не на нумерологията", коментира Тома Биков. 

Определеният пореден номер

е еднакъв за цялата страна и за гласуването извън страната. Той се вписва върху хартиените бюлетини и в бюлетините за машинно гласуване, както и на протоколите на секционните и районните избирателни комисии в предстоящите избори.