Израел твърди, че е унищожил 130 тунела на “Хамас” в ивицата Газа от началото на сухопътната си операция. Във видеоклипове, публикувани в социалните медии от говорителя на израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Даниел Хагари, той показа това, което според него е доказателство за унищожаването. Хагари заяви: 

"Като част от дейността на сухопътните сили в ивицата Газа се полагат усилия за разкриване и унищожаване на тунелите на терористичната организация Хамас, като от началото на бойните действия са унищожени 130 тунела.", съобщи "Гардиън".

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че ЦАХАЛ са обкръжили град Газа и действат вътре в него. В телевизионно изявление Нетаняху заяви, че няма да има прекратяване на огъня, преди да бъдат освободени заложниците, и призова хората в Газа да се придвижат на юг, "защото Израел няма да спре".

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант също заяви, че ЦАХАЛ действат в сърцето на град Газа и "затягат задушаващата хватка" около него. Галант отхвърли всякакви хуманитарни паузи без връщане на заложниците.

Джонатан Конрикус, който изпълнява функциите на говорител на израелските военни по време на конфликта, определи ръководството на „Хамас“ във и извън Газа като "ходещи мъртъвци". Той каза: "Директивата определено е да се убият или заловят ... всички лидери на "Хамас". Тези, които планираха, улесниха и извършиха убийственото клане на 7 октомври в Израел. Казахме го ясно. Всички те са ходещи мъртъвци. И е само въпрос на време в Газа и извън Газа, докато тези лидери на „Хамас“ бъдат заловени или убити от Израел."

Израел твърди, че е убил висшия оръжеен производител на „Хамас“, Мохсен Абу Зина. ЦАХАЛ го описва като "експерт в разработването на стратегически оръжия и ракети, използвани от терористите на „Хамас“".

Ейлон Леви, говорител на израелското правителство, заяви, че в северната част на Газа са останали само 100 000 цивилни от общо 1,1 млн. души население.

Ръководеното от "Хамас" министерство на здравеопазването в ивицата Газа заяви, че броят на убитите в Газа от израелски военни действия от началото на войната на 7 октомври е нараснал на 10 569 души. Според него 4324 от тях са деца, а други 26 457 палестинци са били ранени. Журналистите не можаха да проверят по независим начин данните за жертвите, които се съобщават от Газа.