Израел е предприел атака в Иран, съобщават в петък различни американски медии, позовавайки се на представители на американското правителство. Същевременно иранските държавни медии съобщиха, че силите им са разрушили няколко дрона на територията на страната.

Засега няма официално потвърждение за атаките нито от Израел, нито от Иран.

Новината идва дни след като Иран изстреля над 300 ракети и дронове по Израел. Страната каза, че го прави в отговор на въздушен удар от началото на април, нанесен вероятно от Израел, срещу консулството на Иран в Дамаск, Сирия. При него загинаха 7 ирански командири.

Иранските държавни медии съобщиха, че рано на 19 април край Исфахан, град в Централен Иран, са били чути удари до военна база. Видеоклипове в CNN и социалните медии показват няколко големи експлозии, за които се твърди, че са близо до града.

Иранската държавна телевизия съобщи, че системите за противовъздушна отбрана в няколко провинции на страната са били активирани на фона на съобщения за дронове.

Пред Ройтерс представител на иранското правителство казва, че не е имало ракетно нападение, а експлозиите са били резултат от задействането на иранските системи за противовъздушна отбрана.

Нито един официален представител на Техеран не е потвърдил директно, че Иран е бил атакуван.

В ранните сутрешни часове на 14 април Техеран изстреля над 300 ракети и дронове към Израел, като почти всички бяха свалени от израелските отбранителни системи с помощта на САЩ, Франция, Великобритания и Йордания.

Нападението на Техеран беше очаквано след предполагаемия израелски въздушен удар срещу консулството на Иран в Дамаск, Сирия, на 1 април, при който загинаха двама бригадни генерали.

Оттогава дипломати и политици по света призовават към сдържаност в очакване на отговора на Израел на фона на опасения от нова сериозна ескалация на бойните действия в Близкия изток.

На 17 април министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху каза, че страната ще реши как и дали ще отговори на безпрецедентната атака на своя територия.

Израел и Иран са в обтегнати отношения от десетилетия, но това е първата директна атака от едната страна към другата, без да минава през трети държави.