Израелските военни са възобновили боевете в Газа, като съобщиха за въздушни удари и артилерийски обстрел в град Газа, след като примирието изтече без споразумение за удължаването му, предаде АФП.

"Хамас наруши оперативната пауза и освен това стреля към израелска територия", заявиха израелските военни.

"ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) възобновиха бойните действия срещу терористичната организация Хамас в ивицата Газа".

Съобщението дойде малко след като военните съобщиха, че са прихванали ракета, изстреляна от Газа - първата от територията след изстрелването на ракета минути след първия ден на примирието.

Журналист от АФП съобщи, че в Газа израелски военни самолети са нанесли редица удари, и съобщи за артилерийски обстрел в град Газа.

За пръв път от сключването на примирието над южната част на територията са били чути и дронове, съобщи репортер на АФП в района.

По информация на Хамас,

най-малко шестима палестинци са загинали

на 1 декември при израелски въздушен удар срещу град Рафах в южната част на Газа, съобщи за АФП говорителят на здравното министерство Ашраф ал Кудра.

На други места две деца са били убити при въздушни нападения срещу град Газа, съобщи Фадел Наим, лекар от болница "Ал-Ахли", тъй като боевете се възобновиха малко след изтичането на седемдневното примирие между Израел и бойците на Хамас.

Възобновяването на сраженията попари надеждите за удължаване на седемдневното примирие, при което бяха освободени десетки заложници в замяна на освобождаване на палестински затворници от Израел.