Село Голямо Буково

,,Гейове ли? Такива издънки тука няма!" Това повтарят в един глас жителите на едно от най-живописните села в Странджа - Голямо Буково. Изстрадалите пенсионери свързват хомосексуалните с "оцапана работа", но твърдят, че не ги е страх от тях. Особено бабите, които разузнали, че да си гей, значи ,,мъж да се жени за мъж и да го държи за ръката". Защо обаче тази тема изведнъж стана толкова актуална в малкото Голямо Буково? Поводът е, че някой пуснал обява във вестника, че в тукашния манастир ,,Свети Животоприемен източник" се продава светена вода по 50 ст. за литър. За да се влезе в обителта, отецът Веселин Димитров сложил такса от 5 лева. А за капак - в манастира

лекуват безплатно бесове и... гейове

Селцето, навътре в планината, останало глухо за злостната обява. Никой не я прочел и затова не се и притеснил. Хората са заети да си гледат градинките и странят от новините. Гората наоколо обаче е пълна с дивеч и идват много ловци. Един от тях разкрил на отец Веселин какво е прочел и му подпалил чергата.

,,Който го е направил, е дал за контакти телефона на секретаря на Сливенската епархия. Ако наистина съм аз, да не съм луд да дам телефона на епархията", ядосва се отец Веселин. Той подозира, че зад номера, който са му погодили, стои бивш колега, сега пенсионер, който не може да се примири, че вече не е в манастира. ,,Нека прокуратурата се намеси, за да се спре този тормоз. Мине се, не мине и различни институции ме викат заради текста в обявата да давам обяснения", разказва изнуреният поп. ,,Този човек, когото подозирам, е гей, той е бисексуален, а обявата е писала дъщеря му", не спира да повтаря обърканият свещеник. На всичкото отгоре в епархията звъннал лекар. Той казал, че прочел обявата и решил да дойде в странджанското село и той да помага в лечението на болните мъже.

,,Иначе в самия манастир не е дошъл нито един гей", кълнат се в кръчмата на селото. Но и малко съжаляват, защото искат с очите си да видят ,,истински хомо". Някои смятат, че обявата може да е пусната от шегаджия. Други обаче са категорични, че е, за да тормозят отец Веселин. ,,Горе на манастира преди беше много оцапано. Имаше крави, коне, магарета. Ама за гейове не сме чули", смеят се мъжете.

Предишният свещеник в манастира беше отец Евтимий. Той стана известен с това, че надянал расото, нонстоп се разхождаше из улиците на Бургас и Сливен. Напоследък пък протестира срещу Сливенския митрополит Иоаникий. Евтимий се прочу и по друга линия - бе

нарочен за изяждане от канибал

Но за това - малко по-късно. В Голямо Буково единственото развлечение на мъжете е да играят карти, а бабите готвят и гледат сериали. Затова измислената драма с хомосексуалните е голяма забава, особено след последните скандали в църквата по тази тема. Иначе всички местни тачат манастира, който е над селото. Легендата за него гласи, че бил вдигнат след пророчество на света Петка. През 1870 г. на един от жителите на Голямо Буково Коста Янев му се явила светицата и му казала, че ако отиде на това място, наричано от местните Големия змиярник, ще открие лековита вода. На първия сън човекът не повярвал. Но пророчеството продължило - светицата му се явила втори и трети път.

Бай Коста изведнъж получил тежък обрив, разболял се и не можел да ходи. Света Петка пак му се явила и рекла: ,,Ако разровиш мястото и намериш водата, ще се излекуваш." Така заедно със свои съселяни Коста открил аязмото. Излекувал се, а при търсенето на водата хората открили кандилница и кръст. Разбрали, че е имало древен храм. Вдигнали се и отишли при валията, за да поискат на това място да бъде възстановена църквата. ,,Смята се, че в този манастир са се подвизавали исихастите начело с Григорий Синаид. Негови последователи тук са били Теодосий Търновски и Ромел Видински", разказва отец Веселин Димитров.

Преди обителта е носела името на света Петка. После я кръщават ,,Свети Животоприемен източник". Говори се, че целебната вода от аязмото на манастира помага срещу стомашни, очни заболявания и ревматизъм. Засега няма данни да цери хомосексуализъм. А

легендите продължават

Навремето, когато някоя омъжена булка си хванела любовник, той идвал по късни доби у тях. Ако съседите го чуели, неверната жена на сутринта разправяла гръмогласно, че нощес у тях хлопал змей. Но не се е чуло и видяло някога в Странджа змей при мъж да хлопа на портата, намигат в Голямо Буково.

В крайна сметка някакви нежни мъже не могат да уплашат хората, които от години живеят с истински канибал. Бившият моряк Николай Гьоргов уби двама души и яде от вътрешностите им, за да живее вечно. У него бе намерен бележник с имената на хората, които си е набелязал за изяждане. Присъстваха все големците на селото и шефът на манастира. Но не можа да ги изяде - хванаха го. Известно време лежа в затвора, но заради болестта си - шизофрения, бе пуснат на свобода и се върна в родното село. В което драми и забавления никак не липсват.

Мария Кехайова, ,,Труд"