Ирландската комисия за защита на данните (DPC) наложи глоба от 405 млн. евро на притежаваната от Meta социална медийна платформа Instagram за нарушения на Общия регламент относно защитата на данните (GDPR).

Глобата, която е втората по големина глоба по Общия регламент за защита на данните след санкцията от 746 млн. евро срещу Amazon, е третата за компания, собственост на Meta, наложена от ирландския регулатор.

В изявление, изпратено до "Политико" по електронната поща, ирландската комисия е потвърдила санкцията, но е отказала допълнителни коментари.

Ирландският регулатор наложи глобата, след като се наложи да задейства механизъм за решаване на спорове, за да разреши въпроса с приноса на други европейски органи за защита на данните относно санкцията.

Санкцията, която понастоящем е най-високата за компания, притежавана от Мета - след глобата от 225 млн. евро за WhatsApp и глобата от 17 млн. евро за Facebook - е насочена към нарушаването на неприкосновеността на личния живот на децата от страна на Instagram, включително публикуването на имейл адреси и телефонни номера на деца.

Ирландската прокуратура подготвя поне още шест разследвания на компании, собственост на Meta.

"Това разследване се фокусира върху стари настройки, които актуализирахме преди повече от година, и оттогава пуснахме много нови функции, за да помогнем на тийнейджърите да бъдат в безопасност и информацията им да бъде поверителна", заяви говорител на Мета.

"Всеки под 18 години автоматично настройва профила си на личен, когато се присъедини към Instagram, така че само хората, които познава, могат да виждат какво публикува, а възрастните не могат да изпращат съобщения на тийнейджъри, които не ги следват. Ние се ангажирахме изцяло с DPC по време на тяхното разследване и внимателно разглеждаме окончателното им решение."