Трябва да излекуваме манталитета на българина, че е безсмъртен.

Видеонаблюдение в кабините на автобуси, линейки, тирове трябва да стане задължително, за да може да се проучват причините за катастрофи и да се вземат мерки. Това мнение изрази пред БНР Васил Жеков, инструктор в Академия за безопасно шофиране и син на европейския шампион по автомобилизъм Павел Жеков. "Ако говорим защо катастрофите се увеличават, не е само от едно нещо. Пътищата – да, това е безспорно.

Че са ужасни, отвратителни са. Шофирането става неприятно.

Тук идва вече ролята на шофьора. Че живеем в държава с лоши пътища, не означава, че това трябва да ни е извинението." Жеков определи подготовката на шофьорите като "нула" и отбеляза, че курсовете не са, за да те направят добър шофьор.

"Повечето шофьори не осъзнават колко е опасно шофирането, докато не им се случи нещо и затова си позволяват."

Васил Жеков е живял в САЩ и споделя свои впечатления за практики на  обучение, касаещи психологията на шофирането. "Те те вкарват в една стая и ти пускат най-различни катастрофи на шофьори, инциденти. Идеята – да те стресират толкова много, да разбереш колко е сериозно, когато караш с  висока скорост и какви са последствията." "Трябва да излекуваме манталитета на българина, че е безсмъртен, че е най-добрият шофьор, той разбира от всичко и няма какво лошо да се случи. Ние не приемаме нещата сериозно. Всеки ден различни хора идват, 27 години тази академия работи. Ще ви кажа, че никой не е дошъл, който да може и да знае, без значение от неговия опит.

За съжаление, младите не идват.

При мен идват по-спокойните хора, което е много страшно. Не идват тези агресори, тези, които дрифтят, които правят глупости по улицата", коментира още Жеков. Инструкторът подчерта, че полицията и законодателството трябва да са по-строги, при нарушение на пътя – не само да се пишат актове, а водачът да бъде отстраняван директно от автомобила и след това да се води дело, каквато практика има в други страни. "Изкарват те от колата, конфискуват ти я и после започват да се плащат сурови такси.

В Щатите е така.

Във Финландия имат нула катастрофи. От време на време имат броня до броня и е голям траур. След вземането на шофьорска книжка имаш период от една година, за да завършиш академия като моята. Тук аз успях единствено да направя полигон, който симулира тежки условия. Вземането на книжка не може да ти даде уменията", допълва той.