Индийското правителство предупреди в петък компании, управляващи социални медии, като "Фейсбук" и "ЮТюб", да напомнят периодично на потребителите си в Индия, че местните закони им забраняват да публикуват дийпфейк видеоклипове и да разпространяват съдържание с непристойна или погрешна информация, предаде Ройтерс, като цитира два свои неназовани източника.  

Дийпфейк (deepfake) са видеоклипове, в които хората са представени да казват неща, които не са казали, тоест, аудио-визуален материал, подложен на технически манипулации от изкуствен интелект.

Предупреждението беше отправено от индийския заместник-министър на електрониката и информационните технологии Раджив Чандрасекхар по време на заседание при закрити врати. На него Чандрасекхар каза, че много компании не са актуализирали потребителските си правила въпреки влезлите в сила миналата година разпоредби, които забраняват всяко съдържание, "вредно" за децата, непристойно или е публикувано "под чужда самоличност".

Заместник-министърът препоръчва на компаниите да напомнят правилата на потребителите при всяко влизане в съответната социална медия или като често публикуват напомняния. По време на заседанието той посочи, че изискването е на индийското правителство и "не подлежи на преговори". Министерството на електрониката и на информационните технологии на Индия обяви, че всички социални медии са приели да съобразят своите правила за публикуване на съдържание с разпоредбите на правителството.

По време на виртуалната среща на лидерите от Г-20 в сряда индийският премиер Нарендра Моди призова колегите си да работят съвместно по контрола върху изкуствения интелект и изрази безпокойството си от отрицателното влияние на разпространяваните дийпфейк видеоклипове върху обществото.

Ройтерс припомня, че Индия е въвела по-строг контрол върху компаниите, управляващи социални мрежи, които оценяват южноазиатската държава като пазар с най-висок растеж.