Руският президент Владимир Путин обяви в петък план за одобряване на национална стратегия за развитие на изкуствения интелект, като подчерта, че е от съществено значение да се предотврати западен монопол, пише "Асошиейтед Прес".

Говорейки на конференция за изкуствен интелект в Москва, Путин отбеляза, че "е наложително да се използват руски решения в областта на създаването на надеждни и прозрачни системи с изкуствен интелект, които също са безопасни за хората".

"Монополното господство на такава чужда технология в Русия е неприемливо, опасно и недопустимо", каза Путин.

Той отбеляза, че "много модерни системи, обучени на западни данни, са предназначени за западния пазар" и "отразяват онази част от западната етика, норми на поведение, обществена политика, срещу които възразяваме".

Путин предупреди, че алгоритмите, разработени от западни платформи, могат да доведат до цифрово "анулиране" на Русия и нейната култура.

"Изкуствен интелект, създаден в съответствие със западните стандарти и модели, може да бъде ксенофобски", каза Путин.

"Западните търсачки и генеративните модели често работят по много селективен, пристрастен начин, не вземат предвид, а понякога просто игнорират и отменят руската култура", каза той. "Най-просто казано, на машината е дадена някаква творческа задача и тя я решава, като използва само данни на английски език, което е удобно и полезно за разработчиците на системата. И така един алгоритъм, например, може да посочи на машина, че Русия, нашата култура, наука, музика, литература просто не съществуват."

Той обеща да налее допълнителни ресурси в разработването на суперкомпютри и други технологии, за да помогне за засилване на националните изследвания на ИИ.

"Говорим за разширяване на фундаменталните и приложни изследвания в областта на генеративния изкуствен интелект и големите езикови модели", каза Путин.

Той също подчерта, че опитът да се забрани разработването на AI би бил невъзможен, но отбеляза важността на осигуряването на необходимите предпазни мерки.

"Убеден съм, че бъдещето не е в забраните за развитие на технологиите, това е просто невъзможно", каза той. "Ако забраним нещо, то ще се развие другаде и ние само ще изостанем, това е всичко."