В Бразилия 41-годишен мъж е починал от маймунска едра шарка, съобщиха местните власти в петък. Мъжът, който според местните медии е имал сериозни проблеми с имунната система, е починал в четвъртък в Бело Оризонте, столицата на югоизточния щат Минас Жерайс. Той "е бил подложен на болнично лечение за други сериозни състояния", се казва в изявление на щатското министерство на здравеопазването. По-рано в петък за смъртен случай съобщи и Испания.

"Важно е да се подчертае, че той е имал сериозни съпътстващи заболявания, за да не се разпространява паника сред населението. Смъртността е много ниска" при маймунската едра шарка, заяви министърът на здравеопазването на Минас Жераис Фабио Бачерети, който добави, че пациентът е бил подложен на лечение за онкологично заболяване.

Бразилското министерство на здравеопазването е регистрирало близо 1000 случая на маймунска едра шарка, предимно в щатите Сао Пауло и Рио де Жанейро, които също са в югоизточната част на страната.

Ранните признаци на заболяването включват висока температура, подути лимфни жлези и обрив, подобен на варицела.

Миналата събота Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията от маймунска едра шарка за извънредна ситуация за здравето в световен мащаб.

По данни на СЗО от началото на май досега в целия свят извън Африка са открити повече от 18 000 случая.

Заболяването е открито в 78 държави, като 70 % от случаите са открити в Европа, а 25 % - в Северна и Южна Америка, заяви в сряда ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

С оглед на рязкото увеличаване на случаите в световен мащаб, в сряда СЗО призова групата, която в момента е най-засегната от вируса - мъжете, които правят секс с мъже - да ограничат сексуалните си партньори.

Гебрейесус заяви пред репортери, че най-добрият начин за предпазване от заразяване е "да се намали рискът от излагане на инфекцията".

Заболяването обикновено се лекува от само себе си след две до три седмици, а понякога отнема и месец.

Установено е, че ваксината срещу дребна шарка на датския производител на лекарства Bavarian Nordic, продавана под името Jynneos в САЩ и Imvanex в Европа, също предпазва от маймунска едра шарка.