Политическата ситуация в страната ще бъде различна, ако на местните избори големите градове като София, Варна и Пловдив бъдат спечелени от широка дясна коалиция на “Демократична България”, “Продължаваме промяната” и “Спаси София”. Това прогнозира лидерът на “Републиканци за България”. По думите му сега се търси вариант за конфигурация на редовен кабинет след предсрочните парламентарни избори. „Анонсът, който беше направен на лидерската среща, проведена между БСП, ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ се видя не само, че се върви към „хартиена коалиция“, която видяхме при гласуването на промените в Изборния кодекс. Тази коалиция прераства в нещо по-голямо. Следващите парламентарни избори ще бъдат подчинени именно на тази т. нар. „хартиена коалиция“, която ще бъде с лек уклон към други геополитически виждания на страната и това ще бъде малко повече към Русия“, коментира Цветанов в интервю за BG ON AIR.

Той смята, че с връщането на хартиената бюлетина се дава възможност на ГЕРБ, БСП и ДПС да “координират […] секционните избирателни комисии и да получат висок изборен резултат”.

ГЕРБ, БСП и ДПС ще се борят за мнозиство от 2/3

„И в сегашната конфигурация на една такава коалиция ГЕРБ, БСП и ДПС правят 128 депутата и като добавим 12 народни представители от „Български възход“ стават 140”, припомни Цветанов и допълни, че се търси ефект, при който ДБ и ПП да имат по-малко от сегашния сбор на 73 депутати. “ГЕРБ, БСП и ДПС ще се борят за квалифицирано мнозинство и да имат 2/3 мнозинство в българския парламент. Трябва да се направи много ясна равносметка какво ще се случи оттук нататък в една предизборна ситуация между „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ ако се върви към едно широко обединение. Смятам, че това може да бъде силната алтернатива и да не излязат сметките на БСП, ДПС и ГЕРБ“, добави лидерът на Републиканци за България. Цветанов подчерта, че „хартиената коалиция“ ГЕРБ, БСП и ДПС все пак ще имат основен контрол върху над 12 900 секционни избирателни комисии. „Реалното противодействие, за да не бъде опорочен и манипулиран изборният процес може да бъде осъществен само ако бъдат обезпечени изборните секции, с минимум трима членове на СИК от „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и едно широко дясно обединение, а това са над 38 000 членове на комисиите, които да гарантират честността на провеждане на изборния вот, а не знам дали тези хора ги имат налични“, каза Цветанов.