Петима гранични полицаи прерязаха бодливата тел в Ийгъл Пас и помогнаха на няколко нелегални мигранти да влязат в САЩ. Видеозапис показва как групата издърпва бодливата тел и я разрязва, преди да помогне на много мигранти да преминат през нея.

На кадрите се вижда как полицаи помагат на жени да носят децата си над насипа, а също така увиват плат върху бодливата тел, за да избегнат наранявания. След като са преминали границата, хората се виждат да се нареждат на опашка за обработка.

Видеото е заснето на брега на Рио Гранде близо до Ийгъл Пас, Тексас, който е залят от мигранти през последните дни.

 

Губернаторът на Тексас Грег Абът нареди на Националната гвардия на Тексас да инсталира отново бодливата тел миналата седмица. Оградата беше инсталирана по времето на президента Доналд Тръмп, но премахната по нареждане на президента Джо Байдън, с което той си навлече острите критики на Абът. 

Незаконните пресичания на южната граница на САЩ се увеличиха до 8000 на ден миналата седмица.

През целия месец август над 232 000 мигранти преминали между САЩ и Мексико. 

Граничното градче Ийгъл Пас беше затрупано от мигранти през последните дни, като повече от 7500 пристигнаха в града с 28 000 души население само в понеделник и вторник.

Кметът Роландо Салинас подписа декларация за извънредна ситуация, след като новата вълна от мигранти започна да пристига миналия уикенд. Той обяви, че в Ийгъл Пас няма да отвори приют: „Нямаме средства или ресурси за това.“

Ситуация, подобна на горното видео, се разигра и в събота, когато тълпа от 100 души пристигна в Пиедрас Неграс от мексиканската страна, преди да прегази през дълбока до кръста вода покрай лодки на граничен патрул.

Ексклузивни снимки на DailyMail.com показаха как групата влиза в сблъсък с лодките на Граничния патрул и Националната гвардия, които ги заобикалят и блокират, докато се опитват да преминат.

След близо четири часа в реката и на брега, пазачите в крайна сметка бяха принудени да прережат бодливата тел и да пуснат групата да премине поради опасения за тяхното здравословно състояние.

Местен източник от правоохранителните органи обясни пред DailyMail.com, че решението е взето поради високите температури и продължителното време, прекарано от групата на открито.