Фейсбук никога не изтрива нищо, свързано с вас – дори файлове, получени или пратени преди десет години

Дилън Къран, „Гардиън"

Искате ли да си изкарате акъла? Нека ви покажа какво знаят за вас фейсбук, гугъл и други като тях, без вие дори да подозирате. Гугъл например знае къде сте били. Той запазва информацията за вашето местоположение (ако тази функция е активирана) всеки път когато включите телефона си. Можете да видите по дни и часове къде сте били във всеки момент от деня, в който сте започнали да ползвате гугъл на телефона си на този линк: https://www.google.com/maps/timeline?pb. Но и в гугъл знаят това.

Гугъл знае всичко, което сте търсили и дори изтрили. Той запазва историята на търсенията на всички устройства, които ползвате. Това означава, че дори да изтриете историята на търсенията си и историята на телефона от едно устройство, все пак остава запазена информацията от другите устройства. Вижте на: https://myactivity.google.com/myactivity.

Гугъл има рекламен профил за теб. Той създава рекламен профил въз основа на твоята информация, включително местоположение, пол, възраст, хобита, кариера, интереси, обвързаност, тегло и доход. Можеш да видиш как изглежда твоя профил на: https://adssettings.google.com/authenticated.

Гугъл знае кои приложения използваш. Той съхранява информация за всяко приложение, което ползваш. Те знаят колко често ги ползваш, къде и с кого се свързваш, когато ги използваш. Това означава, че знаят с кого си говориш през фейсбук, с хора в кои страни говориш, по кое време си лягаш да спиш. Ето какво знаят за теб: https://myaccount.google.com/permissions?pli=1.

Гугъл пази историята на посещенията ти в ютюб, така че вероятно знае дали скоро ще ставаш родител, дали си консервативен, прогресивен, евреин, християнин или мюсюлманин, дали си депресиран и склонен към самоубийство, дали си анорексик... https://www.youtube.com/feed/history/search_history.

С данните, които има, гугъл може да попълни милиони документи в уърд за теб. Спецслужбите биха били много щастливи от този факт. А защо биха? Те СА щастливи!

Гугъл предлага възможност да копираш цялата информация, която съхранява за теб. Аз поисках да я копирам и файлът бе 5.5GB, което означава, че е близо 3 млн. документа в уърд.

Ако успеете да се доберете до нечий профил в гугъл, ще разполагате с дневник на всичко, което този човек прави. В линка са включени имейли, контактите, документите от гугъл драйв, снимките, направени с телефона ви, продуктите, които си купил чрез Гугъл, видеозаписите в YouTube, календарът ви, разговорите в Google hangout, каква музика слушаш, в кои групи членуваш, сайтовете, които си създал, мобилните устройства, които притежаваш, страниците, които си споделил, колко крачки изминаваш на ден... www.google.com/takeout.

И фейсбук знае какво ли не за теб. Мрежата предлага подобна възможност да копираш информацията, която са събрали за теб. Моята бе приблизително 600 МВ, или 400,000 документа в уърд. Тя включва всички съобщения, които си изпратил, всеки файл, който си получил или изпратил, контактите от телефона ти, всички аудиосъобщения, които си изпратил или получил: https://www.facebook.com/help/131112897028467.

Фейсбук пази данни и за нещата, от които смята, че може да се поинтересуваш въз основа на това, което си харесал и за което говорят приятелите ти. Малко безсмислено те пазят и всички стикери, които си пратил през фейсбук - нямам идея защо го правят, засега това е само шега. Помнят всеки момент, когато си се логнал във фейсбук, както и откъде си го направил и от какво устройство си се регистрирал. Складират и информация за всички приложения, свързвани някога с твоя акаунт във фейсбук, така че могат да допуснат за мен например, че се интересувам от политика, интернет, графичен дизайн, че съм бил необвързан от еди-кога си до еди-кога си, защото съм инсталирал приложение за срещи, знаят, че съм си купил телефон HTC през ноември.

Имат достъп до камерата и микрофона ти. Информацията, която събират, включва проследяване къде се намираш, какви приложения си инсталирал, кога ги ползваш и за какво, достъп до уеб камерата и микрофона ти по всяко време, до контактите, мейлите, календара, история на разговорите, съобщенията, които си пратил и получил, файловете, които "сваляш", на какви игри играеш, до снимките и видеата ти, до музиката ти, до историята на търсенията.

Гугъл календар показва всички събития, които си добавил, които си посетил и по кое време. В моите данни например се пази информация кога съм бил на интервю за работа на маркетингова позиция и по кое време съм пристигнал.

Гугъл фит показва колко стъпки съм изминал всеки път, когато съм тренирал, и всичко, което съм записал, докато съм правил тренировка, медитирал съм или съм бил на йога. (Аз съм изтрил цялата тази информация и съм отнел разрешението за запазване на информация от Google Fit).

Гугъл пази всички снимки, които съм направил през годините с телефона си - те са подредени по години и съдържат метаданни за това кога и къде са правени снимките.

Гугъл разполага с всеки мейл, който си изпратил. Всяко писъмце, което съм изпратил и получил, включително и тези, които съм изтрил или съм маркирал като спам, се пазят.

И още.

От Google Activit разбирам, че се знае за всяка реклама в гугъл, която съм прегледал или съм кликнал, всяко приложение, което съм инсталирал, търсил и използвал, всеки уебсайт, който съм посетил и по кое време. Запазена е информация за всяко нещо, което съм търсил в гугъл от 2009 г. насам, за всяка статия, която съм търсил или прочел от 2009 г. и за всяко видео, което съм търсил или гледал в ютюб от 2008 г. до сега. Тази информация може да се използва по множество престъпни начини. Ти твърдиш, че не си терорист. А тогава защо си търсил в гугъл „Ислямска държава"? Работиш в гугъл и подозираш жена си в изневяра? Чудесно, просто прегледай местонахожденията й и историята на търсенията й за последните 10 г. Успяваш да влезеш в нечий акаунт в гугъл? Идеално, вече разполагаш с дневник и описание на всичко, което този човек е правил през последните 10 г.

Това е едно от най-шантавите неща в съвременния свят. Никога не бихме позволили на правителството или на работодателя да инсталира камери и микрофони в офиса или дома ни и да ни следи. А ние сами го направихме, по дяволите, защото ни е приятно да гледаме сладки клипчета с кученца.