В една основна за българската политика партия лидерските пластове се разместват. Председателят ѝ се оттегля, на власт се връща основателят, а през цялото време главен герой в партията е трети човек - Делян Пеевски. В негови ръце ли е лидерството на ДПС?

Лидер на партия подава оставка. Това е нормална част от политическия живот в една демокрация и често се случва след изборна загуба или публичен скандал, пише в свой анализ "Свободна Европа".

Нито едно от двете не е налице при Движението за права и свободи (ДПС). Партията стана втора по общ брой на подадените гласове на изборите за кметове и общински съветници през октомври. В предизборната кампания пък председателят ѝ Мустафа Карадайъ беше топло посрещан от симпатизанти в цялата страна.

И все пак два дни след втория тур на местните избори Карадаъй се оттегли от председателския пост. Това се случи само месец преди да изтече мандатът му начело на ДПС.

Оставката на Карадайъ повдигна въпроси за бъдещото лидерство на ДПС - партия, която от основаването си през 1990 г. участва активно в управлението на страната и за която гласуват предимно български турци и мюсюлмани. В момента ДПС не участва в правителството, но е част от парламентарно мнозинство с ПП-ДБ и ГЕРБ, което взима повечето законодателни решения.

Знае се, че сега движението ще се ръководи от Ахмед Доган. Той е основател на ДПС и лидер на партията в продължение на 23 години - до 2013 г.

В края на 90-те се разбира, че Доган е бил агент на тайната полиция Държавна сигурност.

През 80-те години Доган лежи в затвора заради съпротива срещу т.нар. „възродителен процес“ - принудителното преименуване на български турци, организирано от комунистическия режим. В края на 90-те обаче се разбира, че Доган е бил агент на тайната полиция Държавна сигурност (ДС) и е сътрудничил на режима.

След 2013 г. Доган става пожизнен почетен председател на ДПС. Той живее изолиран в луксозен имот край София, който е известен като Боянски сараи, а критиците му използват за него и думата „мафиот“.

Доган ще бъде отново начело на ДПС до провеждането на национална конференция. Тя ще се състои през първите месеци на 2024 г. и ще има за задача да излъчи нов председател. Датата за конференцията ще се реши на Централен съвет този петък.

С тези факти се изчерпва официалната информация за промените в ръководството на ДПС. Не се знаят мотивите за отстраняване на Карадайъ, нито кой има шанс да го наследи.

Едно обаче е ясно - дори и без да е формален лидер на партията, друг важен човек от ДПС изпълнява ролята на неин говорител. Той бързо стана председател на нейната парламентарна група и започна да задава дневния ред не само на движението, но и на управлението на страната.

Този човек е Делян Пеевски. Той има бърз възход в политиката и още в 20-те си години започва да заема важни политически постове. Оттогава около Пеевски има съмнения за злоупотреба с власт, а пред името му често стоят думите „медиен магнат“ заради многото медии, които придобива с майка си Ирена Кръстева.