Повод за нов сблъсъка между президента Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев стана постът на министъра на външните работи.

На посещение в АЕЦ „Козлодуй“ министър-председателят призна – обадил се е на президента вчера и поискал да бъде издаден указ за назначаването му за външен министър. Така той би трябвало да съвместява двете позиции – на премиер и министър.

Последва светкавичен отговор от Румен Радев – идеята на Главчев е „авангардна“. Радев уточни, че в понеделник ще проведе финална среща със служебния премиер по темата. И ако той настоява - ще го назначи и за министър, съобщава bTV.

На петия ден след поисканата рокада на дипломат №1 и последвалата среща с президента – без да последва указ за нов министър – Димитър Главчев обяви: „Няма да има смяна на външен министър. В петък водихме разговори с президента Радев, на който предложих аз да поема поста на външен министър. Изчакваме да видим как ще се развият събитията. Ако той издаде указ да поема външното министерство, ще нося отговорността и за него. В сегашния състав с министър Димитров, цялата политическа отговорност я поема президента Радев“.

Президентът отговори от София: „Вчера в края на деня ми се обади Главчев с това авангардно предложение. Аз го посъветвах все пак да проучи малко повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер, да не говорим за външно министерство“.
Служебният премиер уточни, че разбира своите отговорности.

„Аз така или иначе нося отговорност за организацията на вота – и в чужбина, и в България. Старите хора имат приказка – доверието е като душата – веднъж напуснало няма връщане“, каза той в отговор на въпрос има ли доверие в настоящия външен министър Стефан Димитров.

В понеделник сутрин следва нова среща президент–премиер за това кой ще заеме местата на вътрешния и на земеделския министър.

„Ще направим последен разговор и ако той държи – приемам всички негови предложения и не се меся. Предложих на Главчев да издам двата указа в пакет. Разберете, несериозно е, олекваме – всеки ден за смяна на министри, назначени преди една седмица“, коментира държавният глава.

На този фон – подготовката за изборите е в ход, обяви пък вътрешният министър Калин Стоянов.

„Към днешна дата МВР вече стартира организацията за провеждането на изборите. Уверен съм, че ще се справим. За момента няма сигнали за закупуване на гласове, но те започват когато стартира кампанията“.

Министърът допълни, че не обмисля вариант за нов главен секретар на МВР, а отговорността ще се носи от изпълняващия длъжността.

В Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че да си премиер е трудно.