ГЕРБ приключи успешно първия кръг преговори за ново правителство. Във вторник се състоя срещата с "Има такъв народ", която е единствената парламентарна партия освен ДПС, пожелала да участва в такива разговори. Според оценката на ГЕРБ, разговорите с ИТН са били конструктивни и е оставена отворена врата за нова среща. Това означава, че следващата седмица правителството може да бъде готово, каквито намерения изказа по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борсов.

Официалните преговорите ще продължат, но има основания да се смята, че основните неща около правителството са решени неофициално между Бойко Борисов и лидера на ДПС Делян Пеевски. Двамата демонстрираха отличен синхрон по време на кабинета "Денков-Габриел" и се дразнеха на "Продължаваме промяната – Демократична България", които на изборите останаха трети и вече отказват да участват в разговори с ГЕРБ и ДПС.

Освен това БСП и популиско-националистическите партии "Възраждане" и "Величие" също няма да преговарят с ГЕРБ.

От друга страна, ИТН изглежда като логичен партньор на Борисов и Пеевски, тъй като в няколкото краткотрайни парламента, в които участва, се държи като тяхна резервна партия.

Формулата, която ГЕРБ са избрали за кабинета Борисов-Пеевски, е на "споделената отговорност".

ИТН на шоумена Слави Трифонов, която преди три години влезе в парламента като партия на протеста срещу корупционния модел "Борисов-Пеевски", явно все още се въздържа да влезе в явна коалиция с тях. Още преди изборите на 9 юни от ИТН казаха, че според тях следващото правителство трябва да е експертно. Същото каза и Бойко Борисов след изборите.

"Оставихме вратата отворена да продължим тези разговори. Не сме водили разговори за състав, структура и конкретни имена в бъдещ кабинет. ГЕРБ смята, че е нужно редовно правителство и смятаме, че политическата криза може да бъде решена чрез действия, смелост и поемане на отговорност. Затова предлагаме правителство на споделената отговорност", каза след срещата с ИТН Деница Сачева. Тя се изявява като ръководител на преговорния екип на ГЕРБ, в който участват още Теменужка Петкова и Рая Назарян.

По думите ѝ двете партии са разговаряли по конкретните политики, които ГЕРБ предлага в отделните сектори. Обсъждани били образование, пазар на труда, енергетика, съдебна реформа и теми, важни за ИТН.

"Единственото сигурно нещо е, че ГЕРБ иска да направи правителство и да поеме отговорността да има правителство на споделената отговорност. Нито ДПС, нито ИТН са изразили ясна позиция в подкрепа на правителство", поясни тя.

Сачева каза, че ако в сряда кандидатът на ГЕРБ за председател на Народното събрание бъде избран, това ще бъде показателно за възможността за парламентарна подкрепа.

ИТН: Държим на експертен кабинет

"Нищо конкретно не се случи, това беше първа среща, запознахме ги с някои наши приоритети, но в момента няма какво повече да се каже от това", каза Тошко Йорданов от ИТН след разговора с ГЕРБ.

По думите му ИТН от година обясняват, че е нужен експертен кабинет, а ГЕРБ видимо са достигнали до тази идея.

"Чухме идеите на ГЕРБ за реализация на управленска програма по сектори и беше конкретен, а не общ разговор. Те заявиха тяхната програма и приоритети. Не сме говорили за министри. От идея до реализация има много работа, но ние държим на експертен кабинет", каза Тошко Йорданов.

БСП не отиде на срещата, изпрати писмо на ГЕРБ

По-рано във вторник БСП отказа да участва в преговорите.

"БСП има последователна политика и решение на Националния съвет да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и на ДПС. Форматът, който ГЕРБ предлага, противоречи на разбирането за надпартийно и експертно правителство, което да извади страната от
политическата и институционална криза, в която сме поставени последните години", посочват от партията в писмо до ГЕРБ.

И допълват, че са готови да водят "разговори в рамките на парламентарния диалог за законодателната програма на 50-ото Народно събрание и приоритетите на България".

Макар от БСП публично да повтарят, че няма да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ, неофициално се говори, че не е изключено някои депутати от партията все пак да гласуват "за" кабинета в пленарната зала.

Преговорите на ГЕРБ започнаха в понеделник, когато само партията на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски се отзова на поканата на ГЕРБ. ПП-ДБ обяви отново, че ще бъде проевропейска опозиция, а "Възраждане" продължава да се придържа към позицията си, че ще подкрепи само свое собствено правителство.

Лицето на "Величие" Николай Марков, който настоява да го наричат "полковник", искаше разговорът му да е с лично с Бойко Борисов, но от ГЕРБ отказали.

След срещата с ДПС от ГЕРБ обявиха, че двете партии имат сходства, а идеята на преговорите била да се търси "път към правителство на споделената отговорност".

Миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че настоява премиерът и министрите на външните работи и отбраната да са от партията му. А в понеделник излъченият от него преговорен екип обяви: "Както председателят на Народното събрание, така и премиерът ще бъдат от ГЕРБ".