189 души остават блокирани на борда на самолет при температури над 50 градуса. Климатикът на Boeing 737-800 се повредил преди излитането на полета от турския курорт Аналия до германския град Мюнстер.

Това се е случило на 6 юни. Семейство Янсен от германската провинция Долна Саксония искало да се върне у дома след няколко дни ваканция в Турция. Самолетът на турска авиолиния трябвало да излети в 20:15 часа, посочва „Билд“.

Същият ден дори вечерните температури в Анталия достигали 41 градуса. Пътниците били откарани до самолета в два автобуса.

„Когато се качихме, веднага усетихме топлината вътре“, казва Доминик Янсен.

Климатикът бил повреден, а самолетът останал на пистата почти час. По думите на семейството термометърът се е покачил до шокиращите 52 градуса. 

Ситуацията ставала все по-драматична за пътниците, особено за децата. Нанси Янсен помогнала на петмесечно бебе, което изглеждало все повече губело нежизнеността си. Тя се опитала да го освежи.

„Децата ставаха все по-шумни и по-шумни, от всички се стичаше вода. Ситуацията беше много трудна. Мъж и жена бяха изплашени до смърт за здравето на децата си. Паниката се разпространи във всички“, казва Доминик Янсен.

Според пътниците помощта на екипажа е била малка.

В крайна сметка „Боингът“ е рулирал към пистата, вместо да излети.

Лекар се е обърнал към екипажа с драматичен призив на турски език – „Ако започнем излитане сега, децата няма да оцелеят“.

Пилотът се е върнал на терминала на летището. 

„Авиокомпанията не предложи никаква помощ – нито безплатна вода, нито храна“, казва Диминик Янсен.

„Безопасността и благосъстоянието на нашите пътници и екипаж е наш основен приоритет“, казват от компанията по-късно в свое изявлени

Тя обещава да работи със съответните органи за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

С почти четири часа закъснение и с различен самолет, повечето от пътниците успяват да излетят.