"Навални" е създаден изцяло с помощта на българския разследващ журналист Христо Грозев - изпълнитъелен директор на сайта "Белингкат".

Наградите BAFTA 2023 се проведоха на

19 февруари в Royal Albert Hall в Лондон.  "Навални" беше отличен като най-добър документален филм. Филмът разказва историята на отравянето на руския опозиционер Алексей Навални и последвалото разкритие на съучастниците в престъплението от службите на Кремъл. В него участва и българският журналист Христо Грозев (Bellingcat), който не беше допуснат до церемонията заради заплахите за живота му. Британските власти посочиха, че за живота му има опасност, защото убийството му е поръчано от Русия и не могат да се ангажират на 100% с опазването му.

От трибуната

получилите наградата я посветиха именно на Христо Грозев. "Искаме да посветим тази награда на Христо Грозев, нашия български маниак с лаптоп, който не можа да бъде с нас тази вечер, защото животът му е застрашен от руското правителство и (президента) Владимир Путин", каза продуцентът Одеса Рей.  В края на миналата година той бе обявен за международно издирване от Русия, а наскоро в интервю каза, че е напуснал Виена, защото руските шпиони са повече от полицаите.