Официални представители на ЕС заявиха, че Унгария е близо до отпускането на "определена сума", която блокът преди това беше замразил поради опасения, че Будапеща е нарушила демократичния контрол и баланс в страната, съобщи „TVP World”.

Длъжностните лица, които говориха при условие на анонимност, заявиха, че съдебните реформи, въведени от правителството на министър-председателя Виктор Орбан миналото лято, са допринесли за укрепване на независимостта на съдебната система.

Те заявиха, че базираната в Брюксел Европейска комисия, изпълнителният орган на ЕС, който държи бюджета на блока, е в контакт с Будапеща относно "последните нерешени въпроси".

"Тези неизпълнени точки вероятно ще се осъществят", каза един от служителите. "И това наистина ще доведе, при условие че всичко е наред, до деблокиране на определена сума пари", добави служителят.

Тези коментари идват в момент, когато Унгария блокира множество направления на помощта на ЕС за Украйна и Комисията се опитва да повлияе на Орбан преди срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел на 14-15 декември, на която се очаква да бъде взето решение по въпроса.